Trifle je britský dezert sestávající z piškotů, ovoce a krému z hektolitru šlehačky, který se zpravidla dělá do velké nádoby a pak servíruje na jednotlivé porce na talíři. Dlouho jsem si ho přála zkusit a když mě z Kitlu oslovili, zda bych pro ně z rukávu nevytáhla nějaký valentýnský recept s višňovým sirupem, hned se mi rozsvítily oči a vzpomněla jsem si na tenhle sexy dezert. Tímhle hříchem podle mě uděláte radost jak manželovi k romantické večeři, tak i vašim malým požitkářům, kteří aspoň nemusí přijít zkrátka, protože pro vás mám alko i nealko verzi, kterou jsem navíc v rámci možností ještě i trošku odlehčila ????
Recept: http://mamavkuchyni.cz/visnovy-trifle-od-1-roku/
- 25m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Krém-pidink | |
---|---|
3 kusy |
3 kusy |
250 g |
250 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
20 g |
20 g |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
Náplň | |
200 g |
200 g |
350 g |
350 g |
bez alkoholu, sirup Kiter 100 g |
100 g |
Krém | |
375 g |
375 g |
20 g |
20 g |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
Postup přípravy
-
Začněte přípravou krému se žloutky (jde vlastně o pravý pudink), který vyžaduje trošku více péče a chvíli chladnutí. V misce smíchejte žloutky, cukr (20 g) a mouku v kompaktní hmotu. V hrnci se silným dnem (nebo i mlékovaru) rozehřejte šlehačku, a to až pod bod varu. Pak stáhněte plamen na minimum, aby se šlehačka nevařila, přidejte semínka z poloviny vanilkového lusku a pomocí metličky postupně zašlehejte žloutkovou směs. Hmotu přidávejte pomalu a stále energicky míchejte, aby se vám udělal hladký pudink. Smetana nesmí být vroucí, jinak by se žloutky srazily! Hotový pudink přetáhněte fólií a dejte na chvíli do chladu
-
Mezitím vyskládejte pohárové sklenice piškoty (můžete si udělat i tyto piškoty domácí), pocákejte je višňovým sirupem (v dospělé verzi si sirup nařeďte dle vlastní preference griotkou či sherry) a poté přidejte vrstvu vychladlého pudinku. Poté přidejte višně a další vrstvu pokapaných piškotů.
-
Poslední vrstvu tvoří krém ze zakysané smetany, zrníček z druhé poloviny vanilkového lusku a také zbylých 20 g cukru. Tento krém tedy dejte do zbývající poloviny poháru a opět přidejte višňový sirup a višně.
-
Jak jsem psala již v úvodu, zpravidla se dezert dělá do obří mísy, ze které se poté nabírá hostům na talíře, nicméně zde máme verzi dětskou i dospělou, proto jsem jej rozdělila na jednotlivé porce do samostatných sklenic. Pokud však máte strávníky stejného zaměření, vyskládaný do velké misky vypadá dezert opravdu famózně, takže ho určitě vyzkoušejte.
-
Dětská specifika:
Sirup obsahuje přidaný cukr (ostatně jako všechny sirupy), tento je ale s vysokým podílem kvalitní ovocné složky. Stejně jako veškeré recepty s obsahem přidaného cukru nechávám uvážení ohledně jeho podávání bez komentáře a na posouzení rodičů.
Totéž samozřejmě platí i o cukru obsaženém v piškotech a krémech.
Šlehačka je pro vyšší obsah bílkovin a mírnou projímavost doporučována od 1 roku.
Makronutrienty
53%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 174 kJ | 3 031 kJ |
Kalorická hodnota | 281 kcal | 725 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
25,3 g
12,1 g |
65,3 g
31,3 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,53 SVJ | 6,53 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
18,6 g
6,79 g |
47,9 g
17,5 g |
Bílkoviny | 4,14 g | 10,7 g |
Sůl | 0,066 g | 0,17 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů