Valentýnský dort
Https://facebook.com/sladcenesladce/
Je to trochu více vrstev, ale není to tak složité a když je ten Valentýn... Doporučuji každou vrstvu zvlášť aspoň hodinu vychladit.
- 2h
- 10 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus 21 cm | |
---|---|
4 kusy |
4 kusy |
kakaový prášek, holandské kakao 10 g |
10 g |
50 g |
50 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 1 lžička |
1 lžička |
není nutné 0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
30 g |
30 g |
Malinová vrstva | |
3 hrsti |
3 hrsti |
30 g |
30 g |
250 g |
250 g |
200 ml |
200 ml |
Čokoládový krém | |
300 ml |
300 ml |
100 g |
100 g |
Smetanová vrstva | |
250 g |
250 g |
200 ml |
200 ml |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Nejdříve si připravíme základ čokoládového krému. Vysokoprocentní čokoládu rozpustíme ve smetaně a dáme přes noc chladit.
Dno formy 21cm vyložíme pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 170 °C
-
Vejce šleháme se sladidlem tak dlouho, dokud se nevytvoří hustá pěna. Všechny zbylé suché přísady promícháme a vmícháme do směsi. Pracujeme rychle aby nám pěna nespadla a vlijeme do formy. Pečeme 15 minut.
Upečený korpus vyndáme z trouby, převrátíme a stáhneme pečicí papír. Necháme vychladnout.
-
Rozvaříme maliny a propasírujeme přez sítko. Přidáme sladidlo a trochu povaříme. Vzniklé pyré necháme vychladnout.
Na malinový krém si vyšleháme smetanu do tuha. Mascarpone prošleháme se sladidlem a pyré. A pak do něj vmícháme šlehačku. Pro efekt můžeme ještě krém dobarvit potravinářskou barvou. Navrstvíme na korpus a uhladíme.
-
Na čokoládový krém vyšleháme vychlazenou čokoládovou směs a navrstvíme na malinonovou vrstvu. Zarovnáme a dáme chladit.
-
Na smetanovou vrstvu vyšleháme smetanu do tuha. Mascarpone prošleháme se sladidlem a vmícháme šlehačku. Obmazeme s ní dort a vychladíme.
Vychlazený dort dozdobíme.
Dobrou chuť!
-
Pokud se vám recept líbí, můžete si koupit mou kuchařku nízkosacharodového pečení:
https://www.sladcenesladce.cz/
Makronutrienty
26%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 174 kJ | 2 309 kJ |
Kalorická hodnota | 280 kcal | 552 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
10,7 g
2,98 g |
21,1 g
5,86 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,07 SVJ | 2,11 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
25,8 g
15,5 g |
50,8 g
30,4 g |
Bílkoviny | 4,41 g | 8,68 g |
Sůl | 0,132 g | 0,261 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů