Valašská kyselica - LC
V dobách minulých bývalo Valašsko poměrně chudý kraj a tomu odpovídala i tradiční kuchyně, ve které se často objevovaly pouze místní základní potraviny. Proto je docela logické, že původní recept na kyselicu byl velmi prostý - voda z naloženého zelí a do ní se dalo pár uvařených brambor. Toť vše. Při nějaké slavnostní příležitosti se do polévky přidávaly další ingredience, jako např. mléko, houby, švestky a v bohatších rodinách i kus špeku nebo klobásy. Dnešní recepty na kyselicu s tou původní tedy již mají málo společného. I když jsem se snažila co nejvíce přiblížit tradičnímu "bohatšímu" receptu, nemohla jsem si odpustit nějakou tu vlastní invenci. Samozřejmě - vše jsem pojala v low carb úpravě.
- 45m
- 5 porcí
- středně obtížné
- Evropská
- Historické
- Lchf, low carb
- Obědy a večeře
- Orestování
- Polévky
- Primal
- Recepty po babičce
- Regionální a krajové
- Vaření
- Záchranářské recepty
Suroviny pro 5 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
kysané bílé zelí | 400 g |
kedlubna | 400 g |
slanina anglická | 50 g |
klobása pikantní | 100 g |
hřiby sušené | 20 g |
máslo čerstvé | 1 lžíce |
droždí lahůdkové sušené, tebi | 2 lžíce |
sůl himálajská jemná | 0,5 lžičky |
kmín mletý | 1 lžička |
pepř černý mletý | 1 špetka |
smetana na vaření | 200 g |
vajíčka | 2 kusy |
Postup přípravy
-
V misce jsem zalila sušené houby vařící vodou. Kedlubnu jsem oloupala, nakrájela na malé kostičky, vložila do hrnce s vodou, přidala vodu, sůl a kmín. Dala jsem vařit.
-
Na pánvičce jsem nasucho osmahla nadrobno nakrájenou slaninu a na tenké plátky nakrájenou klobásku. Nepřidávala jsem žádný tuk. Na jiné menší pánvičce jsem si udělala zásmažku z másla a lahůdkového droždí.
-
Když byla kedlubna tak z půlky uvařená, přidala jsem zelí, osmahlou uzeninu, houby i s vodou a zásmažku. Důkladně jsem promíchala a nechala provařit. Pak jsem přidala smetanu a ještě nechala probublávat. Když bylo vše hotové a byla jsem spokojena s výslednou chutí (můžete případně ještě dosolit či jinak dochutit), vmíchala jsem rozšlehaná vejce.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů