Valašská kyselica - LC

Laduš

V dobách minulých bývalo Valašsko poměrně chudý kraj a tomu odpovídala i tradiční kuchyně, ve které se často objevovaly pouze místní základní potraviny. Proto je docela logické, že původní recept na kyselicu byl velmi prostý - voda z naloženého zelí a do ní se dalo pár uvařených brambor. Toť vše. Při nějaké slavnostní příležitosti se do polévky přidávaly další ingredience, jako např. mléko, houby, švestky a v bohatších rodinách i kus špeku nebo klobásy. Dnešní recepty na kyselicu s tou původní tedy již mají málo společného. I když jsem se snažila co nejvíce přiblížit tradičnímu "bohatšímu" receptu, nemohla jsem si odpustit nějakou tu vlastní invenci. Samozřejmě - vše jsem pojala v low carb úpravě.

Valašská kyselica - LC

Suroviny pro 5 osob

Čeho Kolik
kysané bílé zelí 400 g
kedlubna 400 g
slanina anglická 50 g
klobása pikantní 100 g
hřiby sušené 20 g
máslo čerstvé 1 lžíce
droždí lahůdkové sušené, tebi 2 lžíce
sůl himálajská jemná 0,5 lžičky
kmín mletý 1 lžička
pepř černý mletý 1 špetka
smetana na vaření 200 g
vajíčka 2 kusy

Postup přípravy

  1. V misce jsem zalila sušené houby vařící vodou. Kedlubnu jsem oloupala, nakrájela na malé kostičky, vložila do hrnce s vodou, přidala vodu, sůl a kmín. Dala jsem vařit.

  2. Na pánvičce jsem nasucho osmahla nadrobno nakrájenou slaninu a na tenké plátky nakrájenou klobásku. Nepřidávala jsem žádný tuk. Na jiné menší pánvičce jsem si udělala zásmažku z másla a lahůdkového droždí.

  3. Když byla kedlubna tak z půlky uvařená, přidala jsem zelí, osmahlou uzeninu, houby i s vodou a zásmažku. Důkladně jsem promíchala a nechala provařit. Pak jsem přidala smetanu a ještě nechala probublávat. Když bylo vše hotové a byla jsem spokojena s výslednou chutí (můžete případně ještě dosolit či jinak dochutit), vmíchala jsem rozšlehaná vejce.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů