Vaječná tlačenka z domácích surovin
Rychlá vaječná tlačenka může být nejen super předkrm nebo chuťovka, ale také svačinka.
- 35m
- 2 porce
- jednoduché
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
vejce slepičí střední, m | 4 kusy |
želatina | 20 g |
pažitka nať čerstvá | 2 lžíce |
zakysaná smetana | 150 g |
hořčice plnotučná | 0,2 lžičky |
mrkev | 70 g |
hrášek mražený | 70 g |
červená paprika | 70 g |
cibulka jarní, sečka | 1 kus |
celer řapíkatý | 1 stonek |
ocet jablečný | 40 ml |
erythritol, sukrin | 1 lžička |
sůl | 0,8 lžičky |
vývar zeleninový domácí | 100 ml |
pepř černý celý | 3 kuličky |
nové koření | 2 kuličky |
bobkový list celý sušený | 1 kus |
Postup přípravy
-
Začněte přípravou zeleniny. Vše kromě hrášku nasekáte na malé kousky. Tím zajistíte, že zelenina při krájení zůstane uvnitř tlačenky a nebude vypadávat. Uvařte všechnu mrkev, hrášek a celer spolu v mírně osolené vodě, ale použijte jen malé ( co nejmenší:) množství vody. Vytvoří se vám slabý vývar, který pak použijte pro přípravu sladkokyselého nálevu místo obyčejné vody. Paprika a zelená cibulka by měla zůstat syrová. Tip - zeleninu můžete zaměnit za jakoukoliv jinou - petržel, celer, nakládaná červená kapie, sterilový okurek nebo kapary. Celkově dáváme kolem cca 300g zeleniny. Vajíčka oloupejte, rozkrojte napůl, žloutky vyjměte stranou. Bílky nakrájejte na drobné kostičky, žloutky o něco větší kostičky, a obojí nadále mějte oddělené. Odměřte 100 ml vlažné vody (nebo vývaru ze zeleniny), nalijte do mísy a jemně poprašte želatinou. Nemíchejte, nechte 10 minut nasáknout a nabobtnat. V mezičase si uvařte nálev. Nalijte do kastrůlku ocet, přidejte erythritol a sůl a přiveďte k varu a krátce, minutu nebo dvě provařte. Pak přilijte vodu nebo vývar, koření a velmi pomalu táhněte ještě několik minut. Nálev chcete jen mírně povařit, nikoliv zredukovat, tak to s tím vařením nepřehánějte:) Nálev pak scedíme, smícháme s želatinou a promícháme dohladka. Nálev můžete případně znovu ohřát, ale pozor, nevařit! Do želatinové směsi přidejte přidejte majonézu a opět rozmíchejte. Také vmíchejte připravenou zeleninu a bílky. Znovu promíchejte, přisypte žloutky a znovu lehce promíchejte. Ochutnejte a případně dokořeňte:) Směs nalijte do misek a dejte ztuhnout do lednice. Recept vyjde na dvě větší porce. Můžete jej ale také rozdělit do menších formiček nebo nalít do formy na srnčí hřbet a podávat jako předkrm nebo chuťovku. Vaječnou tlačenku můžete jíst jen tak, z formičky. Pokud ji ale budete chtít vyklopit, pomůže vám na chvilku ponořit misky nebo formičky do horké vody. želatina povolí a půjde snadno vyklepnout. Podávejte sypané pažitkou. Tip: zakysanou smetanu můžete nahradit tradičně majonézou nebo pro odlehčenou verzi smetanovým jogurtem.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů