Vaječná tlačenka z domácích surovin

Jídelní plán

Rychlá vaječná tlačenka může být nejen super předkrm nebo chuťovka, ale také svačinka.

Vaječná tlačenka z domácích surovin

Suroviny pro 2 osoby

Čeho Kolik
vejce slepičí střední, m 4 kusy
želatina 20 g
pažitka nať čerstvá 2 lžíce
zakysaná smetana 150 g
hořčice plnotučná 0,2 lžičky
mrkev 70 g
hrášek mražený 70 g
červená paprika 70 g
cibulka jarní, sečka 1 kus
celer řapíkatý 1 stonek
ocet jablečný 40 ml
erythritol, sukrin 1 lžička
sůl 0,8 lžičky
vývar zeleninový domácí 100 ml
pepř černý celý 3 kuličky
nové koření 2 kuličky
bobkový list celý sušený 1 kus

Postup přípravy

  1. Začněte přípravou zeleniny. Vše kromě hrášku nasekáte na malé kousky. Tím zajistíte, že zelenina při krájení zůstane uvnitř tlačenky a nebude vypadávat. Uvařte všechnu mrkev, hrášek a celer spolu v mírně osolené vodě, ale použijte jen malé ( co nejmenší:) množství vody. Vytvoří se vám slabý vývar, který pak použijte pro přípravu sladkokyselého nálevu místo obyčejné vody. Paprika a zelená cibulka by měla zůstat syrová. Tip - zeleninu můžete zaměnit za jakoukoliv jinou - petržel, celer, nakládaná červená kapie, sterilový okurek nebo kapary. Celkově dáváme kolem cca 300g zeleniny. Vajíčka oloupejte, rozkrojte napůl, žloutky vyjměte stranou. Bílky nakrájejte na drobné kostičky, žloutky o něco větší kostičky, a obojí nadále mějte oddělené. Odměřte 100 ml vlažné vody (nebo vývaru ze zeleniny), nalijte do mísy a jemně poprašte želatinou. Nemíchejte, nechte 10 minut nasáknout a nabobtnat. V mezičase si uvařte nálev. Nalijte do kastrůlku ocet, přidejte erythritol a sůl a přiveďte k varu a krátce, minutu nebo dvě provařte. Pak přilijte vodu nebo vývar, koření a velmi pomalu táhněte ještě několik minut. Nálev chcete jen mírně povařit, nikoliv zredukovat, tak to s tím vařením nepřehánějte:) Nálev pak scedíme, smícháme s želatinou a promícháme dohladka. Nálev můžete případně znovu ohřát, ale pozor, nevařit! Do želatinové směsi přidejte přidejte majonézu a opět rozmíchejte. Také vmíchejte připravenou zeleninu a bílky. Znovu promíchejte, přisypte žloutky a znovu lehce promíchejte. Ochutnejte a případně dokořeňte:) Směs nalijte do misek a dejte ztuhnout do lednice. Recept vyjde na dvě větší porce. Můžete jej ale také rozdělit do menších formiček nebo nalít do formy na srnčí hřbet a podávat jako předkrm nebo chuťovku. Vaječnou tlačenku můžete jíst jen tak, z formičky. Pokud ji ale budete chtít vyklopit, pomůže vám na chvilku ponořit misky nebo formičky do horké vody. želatina povolí a půjde snadno vyklepnout. Podávejte sypané pažitkou. Tip: zakysanou smetanu můžete nahradit tradičně majonézou nebo pro odlehčenou verzi smetanovým jogurtem.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů