Rychlá vaječná tlačenka může být nejen super předkrm nebo chuťovka, ale také svačinka.
- 35m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
4 kusy |
4 kusy |
20 g |
20 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
150 g |
150 g |
0,2 lžičky |
0,2 lžičky |
70 g |
70 g |
70 g |
70 g |
70 g |
70 g |
1 kus |
1 kus |
1 stonek |
1 stonek |
Na nálev? | |
---|---|
40 ml |
40 ml |
1 lžička |
1 lžička |
0,8 lžičky |
0,8 lžičky |
100 ml |
100 ml |
3 kuličky |
3 kuličky |
2 kuličky |
2 kuličky |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
Začněte přípravou zeleniny. Vše kromě hrášku nasekáte na malé kousky. Tím zajistíte, že zelenina při krájení zůstane uvnitř tlačenky a nebude vypadávat. Uvařte všechnu mrkev, hrášek a celer spolu v mírně osolené vodě, ale použijte jen malé ( co nejmenší:) množství vody. Vytvoří se vám slabý vývar, který pak použijte pro přípravu sladkokyselého nálevu místo obyčejné vody. Paprika a zelená cibulka by měla zůstat syrová. Tip - zeleninu můžete zaměnit za jakoukoliv jinou - petržel, celer, nakládaná červená kapie, sterilový okurek nebo kapary. Celkově dáváme kolem cca 300g zeleniny.
Vajíčka oloupejte, rozkrojte napůl, žloutky vyjměte stranou. Bílky nakrájejte na drobné kostičky, žloutky o něco větší kostičky, a obojí nadále mějte oddělené.
Odměřte 100 ml vlažné vody (nebo vývaru ze zeleniny), nalijte do mísy a jemně poprašte želatinou. Nemíchejte, nechte 10 minut nasáknout a nabobtnat.
V mezičase si uvařte nálev. Nalijte do kastrůlku ocet, přidejte erythritol a sůl a přiveďte k varu a krátce, minutu nebo dvě provařte. Pak přilijte vodu nebo vývar, koření a velmi pomalu táhněte ještě několik minut. Nálev chcete jen mírně povařit, nikoliv zredukovat, tak to s tím vařením nepřehánějte:) Nálev pak scedíme, smícháme s želatinou a promícháme dohladka. Nálev můžete případně znovu ohřát, ale pozor, nevařit!
Do želatinové směsi přidejte přidejte majonézu a opět rozmíchejte. Také vmíchejte připravenou zeleninu a bílky. Znovu promíchejte, přisypte žloutky a znovu lehce promíchejte. Ochutnejte a případně dokořeňte:) Směs nalijte do misek a dejte ztuhnout do lednice. Recept vyjde na dvě větší porce. Můžete jej ale také rozdělit do menších formiček nebo nalít do formy na srnčí hřbet a podávat jako předkrm nebo chuťovku.
Vaječnou tlačenku můžete jíst jen tak, z formičky. Pokud ji ale budete chtít vyklopit, pomůže vám na chvilku ponořit misky nebo formičky do horké vody. želatina povolí a půjde snadno vyklepnout. Podávejte sypané pažitkou.
Tip: zakysanou smetanu můžete nahradit tradičně majonézou nebo pro odlehčenou verzi smetanovým jogurtem.
Makronutrienty
23%
32%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 633 kJ | 2 159 kJ |
Kalorická hodnota | 151 kcal | 516 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,68 g
1,79 g |
19,3 g
6,09 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,568 SVJ | 1,93 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,9 g
2,99 g |
37 g
10,2 g |
Bílkoviny | 7,81 g | 26,6 g |
Sůl | 0,86 g | 2,93 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů