Večeře je na stole a miláčkové jdou doslova "po čuchu". Měla bych zkontrolovat, jestli jsem tou vůní nepřilákala i nějakého mlsného souseda.
A nebojte se, zachutná i těm, co normálně syrečky nemusí.
- 30m
- 20 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Hmota | |
---|---|
200 g |
200 g |
200 g |
200 g |
500 g |
500 g |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1 hrnek |
1 hrnek |
200 g |
200 g |
Postup přípravy
-
200g olomouckých tvarůžků (klasických českých z Loštic, nevyzrálých, aby se daly dobře strouhat), 200g předem uvařených a vychladlých brambor, 500g měkkého tvarohu ve staniolu, 4 vejce, drcený kmín, sůl, asi 1 hrnek hrubé mouky a mimo to sádlo na smažení.
-
Tvarůžky a brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme tvaroh a vejce, kmín a sůl dle chuti a zahustíme hrubou moukou.
-
Těsto klademe do horkého tuku pomocí dvou polévkových lžic a v pánvi upravíme menší placičky, které zvolna smažíme z obou stran. Jsou konzistenčně měkčí než bramboráky, proto doporučuji otáčet rychlým pohybem pomocí ploché špachtle.
-
U nás se po těchhle placičkách může utlouct i dcera, která jindy krčí nos, když jen z povzdálí ucítí syreček.
Z tohoto množství jsem usmažila 20 placiček, což s trochou zeleninové oblohy bohatě stačilo pro celou rodinu.
Makronutrienty
38%
28%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 079 kJ | 790 kJ |
Kalorická hodnota | 258 kcal | 189 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
17,5 g
1,92 g |
12,8 g
1,4 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,75 SVJ | 1,28 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
15,4 g
6,79 g |
11,3 g
4,97 g |
Bílkoviny | 12,8 g | 9,38 g |
Sůl | 0,813 g | 0,595 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů