Tento lowcarb chleba je moc dobrý, chutný i samotný.
Děkujeme Lucce Valchové za recept :)
- 1h:30m
- 16 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto forma 26x13 cm | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
100 g |
100 g |
400 g |
400 g |
6 kusů |
6 kusů |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
60 g |
60 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky |
2 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
na posypání 1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Troubu zapneme na horní gril (220 stupňů).
Omyjeme kápii, osušíme, rozřízneme na 2 půlky, očistíme, položíme slupkou nahoru na plech vyložený pečícím papírem a grilujeme ji tak dlouho, dokud slupka nezčerná.
Papriku vyndáme z trouby, necháme trochu vychladnout, a pak z ní stáhneme slupku a nakrájíme na kostičky. Troubu stáhneme na běžný režim (horkovzduch) a teplotu 150 stupňů.
-
Během toho, co kápie chladne nakrájíme sušená rajčata (pokud je máme zakoupené v olejovém nálevu, tak je papír. utěrkou otřeme) a připravíme si ostatní ingredience.
Ve větší míse vymícháme tvaroh s vejci dohladka a postupně přimícháváme ostatní suroviny. Nakonec zapracujeme do těsta rajčata a kápii, lehce osolíme a přidáme chilli. Finálně promícháme.
-
Vymažeme formu na chleba poctivě máslem a těsto do ní přendáme. Povrch zarovnáme a posypeme oblíbenými semínky a pečeme cca 60-80min (Záleží na typu formy - plech/silikon - kdyžtak hlídat pomocí špejle - po vytažení musí být suchá). Chlebík před krájením necháme vychladnout. Skladuju v lednici.
-
Není to těsto na jen vytvarování bochníku a jeho položení na plech. Když jsem to zkoušela, tak se mi chleba na plechu rozjel ???? Chce to formu.
☝️ Zkoušela jsem místo kápie také sterilovanou papriku, ale i když jsem ji řádně propláchla a osušila tak byl chléb nakyslý, což mi nechutnalo ????
☝️Pokud nemáte uvedené mouky, můžete použít i namleté mandle nebo namleté lněné semínko. Chléb pak bude mít jen hrubší strukturu.
☝️Když lněnou mouku nahradíte třeba pomletými sezamovými semínky, tak je chlebík také moc dobrý. Přidaná hrst nadrobno nasekaných oříšků dá chlebu hnedka jinačí chuťový rozměr. Jen je doporučuji ideálně přes noc namočit.
Makronutrienty
24%
40%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 896 kJ | 626 kJ |
Kalorická hodnota | 214 kcal | 150 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,66 g
5,21 g |
6,05 g
3,64 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,866 SVJ | 0,605 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
13,4 g
2,77 g |
9,35 g
1,93 g |
Bílkoviny | 14,6 g | 10,2 g |
Sůl | 2,25 g | 1,58 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů