TVAROHOVÁ ŠTOLA

Oli

TVAROHOVÁ ŠTOLA

"Skoro 25 roků peču místo vánočky dia tvarohovou štolu. A proč zrovna tvarohovou? Protože je vláčná, ani po několika dnech z ní není "dusivka", která se dá jist pouze ke kávě nebo čaji, a dlouho vydrží ( pokud se rychle nesní)."

Děkujeme Dagmar Skalické za recept :)

Postup přípravy

  1. 500g bio spaldové mouky, kostka jemného tvarohu, 150g másla, 2 celá vajíčka, sladidlo podle chuti ( já moc nesladim, dala jsem asi 3 lžíce Xylitolu), 2 lžičky vinného kamene, asi hrst sekanych vlašáků, hrst sušené klikvy (zapomněla jsem namočit rozinky do rumu), hrst sekanych sušených meruněk bez cukru.

  2. Vše jsem smíchala a rozválela na placku cca 2cm vysokou. Vytvořila štolu ( spíchla jsem páratky, aby se v troubě nerozjela), zapíchla vyloupané mandle a pekla asi na 160st cca 40 minut.. Záleží na troubě, je třeba hlídat a kontrolovat špejlí. Když zezlátla, přikryla jsem alobalem, aby se nespálila.

  3. Ještě teplou jsem ji potřela rozpuštěným ghí smíchanym s čekankovým sirupem. Dříve jsem ji obalovala v cukru. Teď ji zabalím do alobalu, dám do chladna. Myslím, že zítra bude 1. košt😉. Podle mě, není nutno dávat moc sladidla, vezme si sladkost z ovoce. Manželovi ji případně pocukruji na talíři nebo potřu domácí zavařeninou.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte