"Skoro 25 roků peču místo vánočky dia tvarohovou štolu. A proč zrovna tvarohovou? Protože je vláčná, ani po několika dnech z ní není "dusivka", která se dá jist pouze ke kávě nebo čaji, a dlouho vydrží ( pokud se rychle nesní)."
Děkujeme Dagmar Skalické za recept :)
- 1h
- 1 kus
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
500 g |
500 g |
250 g |
250 g |
150 g |
150 g |
2 kusy |
2 kusy |
3 lžíce |
3 lžíce |
20 g |
20 g |
1 hrst |
1 hrst |
1 hrst |
1 hrst |
20 g |
20 g |
Ještě | |
10 kusů |
10 kusů |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
500g bio spaldové mouky, kostka jemného tvarohu, 150g másla, 2 celá vajíčka, sladidlo podle chuti ( já moc nesladim, dala jsem asi 3 lžíce Xylitolu), 2 lžičky vinného kamene, asi hrst sekanych vlašáků, hrst sušené klikvy (zapomněla jsem namočit rozinky do rumu), hrst sekanych sušených meruněk bez cukru.
-
Vše jsem smíchala a rozválela na placku cca 2cm vysokou. Vytvořila štolu ( spíchla jsem páratky, aby se v troubě nerozjela), zapíchla vyloupané mandle a pekla asi na 160st cca 40 minut.. Záleží na troubě, je třeba hlídat a kontrolovat špejlí. Když zezlátla, přikryla jsem alobalem, aby se nespálila.
-
Ještě teplou jsem ji potřela rozpuštěným ghí smíchanym s čekankovým sirupem. Dříve jsem ji obalovala v cukru. Teď ji zabalím do alobalu, dám do chladna. Myslím, že zítra bude 1. košt😉. Podle mě, není nutno dávat moc sladidla, vezme si sladkost z ovoce. Manželovi ji případně pocukruji na talíři nebo potřu domácí zavařeninou.
Makronutrienty
60%
17%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 331 kJ | 15 543 kJ |
Kalorická hodnota | 318 kcal | 3 715 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
39,4 g
3,44 g |
461 g
40,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,94 SVJ | 46,1 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
14,8 g
8,04 g |
173 g
93,9 g |
Bílkoviny | 11,1 g | 129 g |
Sůl | 0,067 g | 0,786 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů