TVAROHOVÁ ŠTOLA
"Skoro 25 roků peču místo vánočky dia tvarohovou štolu. A proč zrovna tvarohovou? Protože je vláčná, ani po několika dnech z ní není "dusivka", která se dá jist pouze ke kávě nebo čaji, a dlouho vydrží ( pokud se rychle nesní)." Děkujeme Dagmar Skalické za recept :)
- 1h
- 1 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 1 osobu
Čeho | Kolik |
---|---|
polohrubá mouka špaldová | 500 g |
tvaroh měkký, kostka | 250 g |
máslo čerstvé | 150 g |
vajíčka | 2 kusy |
xylitol, cukr březový | 3 lžíce |
vinný kámen | 20 g |
ořechy vlašské | 1 hrst |
klikva sušená | 1 hrst |
meruňky sušené | 20 g |
mandle blanšírované | 10 kusů |
máslo přepuštěné, ghí | 1 lžíce |
čekankový sirup | 1 lžíce |
Postup přípravy
-
500g bio spaldové mouky, kostka jemného tvarohu, 150g másla, 2 celá vajíčka, sladidlo podle chuti ( já moc nesladim, dala jsem asi 3 lžíce Xylitolu), 2 lžičky vinného kamene, asi hrst sekanych vlašáků, hrst sušené klikvy (zapomněla jsem namočit rozinky do rumu), hrst sekanych sušených meruněk bez cukru.
-
Vše jsem smíchala a rozválela na placku cca 2cm vysokou. Vytvořila štolu ( spíchla jsem páratky, aby se v troubě nerozjela), zapíchla vyloupané mandle a pekla asi na 160st cca 40 minut.. Záleží na troubě, je třeba hlídat a kontrolovat špejlí. Když zezlátla, přikryla jsem alobalem, aby se nespálila.
-
Ještě teplou jsem ji potřela rozpuštěným ghí smíchanym s čekankovým sirupem. Dříve jsem ji obalovala v cukru. Teď ji zabalím do alobalu, dám do chladna. Myslím, že zítra bude 1. košt😉. Podle mě, není nutno dávat moc sladidla, vezme si sladkost z ovoce. Manželovi ji případně pocukruji na talíři nebo potřu domácí zavařeninou.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů