Tvarohová panna cotta
Zdravý, rychlý a moc dobrý dezert bez pečení plný bílkovin a ovoce.
- 30m
- 4 porce
- jednoduché
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
bílý jogurt řeckého typu | 250 g |
želatina | 15 g |
mléko polotučné 1,5% tuku | 150 ml |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
tvaroh měkký nízkotučný | 250 g |
želatina | 10 g |
vanilkový extrakt | 0,5 lžičky |
mražené jahody | 150 g |
Postup přípravy
-
Tvaroh s jogurtem prošleháme do hladka. V mléce s lžičkou vanilkového extraktu rozpustíme želatinu. Pozor, nepřevařit - neztuhla by! Do chladnoucí směsi přidáme asi dvě polévkové lžíce tvarohu a vymícháme dohladka. Poté přidáme a zamícháme do zbylé tvarohové směsi. Plníme skleničky a dáme ztuhnout do chladu. Zajímavého efektu dosáhnete, pokud skleničky podložíte a nakloníte - směs ztuhne a pak vytvoří dvě různě barevné šikmé hladiny. Pokud chcete doslatit, můžete použít trochu LC sladidla jako je xylitol nebo erythritol. Mléko lze také nahradit kokosovým mlékem a přidat tak zajímavou chuť.
-
Mražené ovoce zatím necháme povolit. Pak záleží, jestli ho namačkáte (a přepasírujete), nebo necháte v kuse. Pokud vkuse, šťávu slijeme, ohřejeme a rozpustíme želatinu. Vmícháme zbytek ovoce, vanilkový extrakt a špetku soli. Směs lze dále dochutit (kardamom, skořice nebo i rumem) a dosladit (LC sladidlo, med). Směs lijeme na zchladlou tvarohovou hmotu a necháme ztuhnout v chladu. Zdobit můžete šlehačkou, skořicí sekanými ořechy nebo hořkou čokoládou. Jahody lze zaměnit za libovolné ovoce - maliny, borůvky, lesní směs, mango atd.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů