Tvarohová panna cotta

Jídelní plán

Zdravý, rychlý a moc dobrý dezert bez pečení plný bílkovin a ovoce.

Tvarohová panna cotta

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
bílý jogurt řeckého typu 250 g
želatina 15 g
mléko polotučné 1,5% tuku 150 ml
vanilkový extrakt 1 lžička
tvaroh měkký nízkotučný 250 g
želatina 10 g
vanilkový extrakt 0,5 lžičky
mražené jahody 150 g

Postup přípravy

  1. Tvaroh s jogurtem prošleháme do hladka. V mléce s lžičkou vanilkového extraktu rozpustíme želatinu. Pozor, nepřevařit - neztuhla by! Do chladnoucí směsi přidáme asi dvě polévkové lžíce tvarohu a vymícháme dohladka. Poté přidáme a zamícháme do zbylé tvarohové směsi. Plníme skleničky a dáme ztuhnout do chladu. Zajímavého efektu dosáhnete, pokud skleničky podložíte a nakloníte - směs ztuhne a pak vytvoří dvě různě barevné šikmé hladiny. Pokud chcete doslatit, můžete použít trochu LC sladidla jako je xylitol nebo erythritol. Mléko lze také nahradit kokosovým mlékem a přidat tak zajímavou chuť.

  2. Mražené ovoce zatím necháme povolit. Pak záleží, jestli ho namačkáte (a přepasírujete), nebo necháte v kuse. Pokud vkuse, šťávu slijeme, ohřejeme a rozpustíme želatinu. Vmícháme zbytek ovoce, vanilkový extrakt a špetku soli. Směs lze dále dochutit (kardamom, skořice nebo i rumem) a dosladit (LC sladidlo, med). Směs lijeme na zchladlou tvarohovou hmotu a necháme ztuhnout v chladu. Zdobit můžete šlehačkou, skořicí sekanými ořechy nebo hořkou čokoládou. Jahody lze zaměnit za libovolné ovoce - maliny, borůvky, lesní směs, mango atd.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů