Turecká vejce
Turecká vejce možná působí jako trochu netradiční kombinace jogurtu s vejci, ale jsou opravdu výborná a mají i skvělé nutriční hodnoty. Podáváme s kváskovým chlebem nebo nízkosacharidovým pečivem.
- 15m
- 1 porce
- jednoduché
Suroviny pro 1 osobu
Čeho | Kolik |
---|---|
bílý jogurt řeckého typu nízkotučný | 140 g |
kopr čerstvý, koprová nať | 1 lžička |
česnek | 1 stroužek |
vejce slepičí střední, m | 2 kusy |
máslo čerstvé | 1 oříšek |
paprika mletá uzená | 0,5 lžičky |
chilli sušené drcené / kousky | 1 g |
římský kmín mletý, cumin | 0,5 lžičky |
sůl | 1 špetka |
citronová šťáva, čerstvá | 1 lžička |
Postup přípravy
-
Nejprve smícháme řecký jogurt (tučnost ať si zvolí každý sám podle svých preferencí. Já volím nízkotučný kvůli tomu, že v pokrmu už máme celkem dost másla, který nám tuky nažene. Takže už nepotřebuji mít další tuky v jogurtu) s prolisovaným česnekem, najemno nakrájeným koprem, solí, pepřem a trochou citronové šťávy. To pak necháme stát někde bokem, aby při servírování mělo plus mínus pokojovou teplotu. TIP - pokud nemáme rádi kopr, můžeme jej nahradit zelenou petrželkou
-
Na pánvi pomalu rozpustíme máslo a přidáme koření - chilli vločky, římský kmín a papriku (můžeme normální sladkou nebo uzenou). Množství chilli dáme každý podle chuti. To pak mícháme a cca 2-3 minuty restujeme, aby se chutě koření spojily. Zahříváme opatrně, aby se máslo nazačalo přepalovat.
-
Zastřená vejce dělám v hrnci. Vezmu hrnec s velkým průměrem a přivedu v něm vodu s trochou octa k varu. Ztlumím na minimum a pomocí vařečky udělám vír. Vejce si pak rozklepnu do naběračky na polévku a opatrně jej vložím do středu víru. Vařím 3 minuty. Poté dám vejce do studené vody, aby se přestalo vařit a pak na čistou utěrku, abych jej zbavila nadbytečné vody.
-
Pokrm servírujeme tak, že na talíř dáme nejprve jogurtový dip, na něj zastřená vejce a to pokapeme ochuceným máslem. Přidáme pečivo dle chuti, já měla plátek kváskového chleba.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů