Turecká vejce

Adéla Kábelová

Turecká vejce možná působí jako trochu netradiční kombinace jogurtu s vejci, ale jsou opravdu výborná a mají i skvělé nutriční hodnoty. Podáváme s kváskovým chlebem nebo nízkosacharidovým pečivem.

Turecká vejce

Suroviny pro 1 osobu

Čeho Kolik
bílý jogurt řeckého typu nízkotučný 140 g
kopr čerstvý, koprová nať 1 lžička
česnek 1 stroužek
vejce slepičí střední, m 2 kusy
máslo čerstvé 1 oříšek
paprika mletá uzená 0,5 lžičky
chilli sušené drcené / kousky 1 g
římský kmín mletý, cumin 0,5 lžičky
sůl 1 špetka
citronová šťáva, čerstvá 1 lžička

Postup přípravy

  1. Nejprve smícháme řecký jogurt (tučnost ať si zvolí každý sám podle svých preferencí. Já volím nízkotučný kvůli tomu, že v pokrmu už máme celkem dost másla, který nám tuky nažene. Takže už nepotřebuji mít další tuky v jogurtu) s prolisovaným česnekem, najemno nakrájeným koprem, solí, pepřem a trochou citronové šťávy. To pak necháme stát někde bokem, aby při servírování mělo plus mínus pokojovou teplotu. TIP - pokud nemáme rádi kopr, můžeme jej nahradit zelenou petrželkou

  2. Na pánvi pomalu rozpustíme máslo a přidáme koření - chilli vločky, římský kmín a papriku (můžeme normální sladkou nebo uzenou). Množství chilli dáme každý podle chuti. To pak mícháme a cca 2-3 minuty restujeme, aby se chutě koření spojily. Zahříváme opatrně, aby se máslo nazačalo přepalovat.

  3. Zastřená vejce dělám v hrnci. Vezmu hrnec s velkým průměrem a přivedu v něm vodu s trochou octa k varu. Ztlumím na minimum a pomocí vařečky udělám vír. Vejce si pak rozklepnu do naběračky na polévku a opatrně jej vložím do středu víru. Vařím 3 minuty. Poté dám vejce do studené vody, aby se přestalo vařit a pak na čistou utěrku, abych jej zbavila nadbytečné vody.

  4. Pokrm servírujeme tak, že na talíř dáme nejprve jogurtový dip, na něj zastřená vejce a to pokapeme ochuceným máslem. Přidáme pečivo dle chuti, já měla plátek kváskového chleba.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů