Turecká vejce

Adéla Kábelová

Turecká vejce

Turecká vejce možná působí jako trochu netradiční kombinace jogurtu s vejci, ale jsou opravdu výborná a mají i skvělé nutriční hodnoty. Podáváme s kváskovým chlebem nebo nízkosacharidovým pečivem.

Postup přípravy

  1. Nejprve smícháme řecký jogurt (tučnost ať si zvolí každý sám podle svých preferencí. Já volím nízkotučný kvůli tomu, že v pokrmu už máme celkem dost másla, který nám tuky nažene. Takže už nepotřebuji mít další tuky v jogurtu) s prolisovaným česnekem, najemno nakrájeným koprem, solí, pepřem a trochou citronové šťávy. To pak necháme stát někde bokem, aby při servírování mělo plus mínus pokojovou teplotu.

    TIP - pokud nemáme rádi kopr, můžeme jej nahradit zelenou petrželkou

  2. Na pánvi pomalu rozpustíme máslo a přidáme koření - chilli vločky, římský kmín a papriku (můžeme normální sladkou nebo uzenou). Množství chilli dáme každý podle chuti. To pak mícháme a cca 2-3 minuty restujeme, aby se chutě koření spojily. Zahříváme opatrně, aby se máslo nazačalo přepalovat.

  3. Zastřená vejce dělám v hrnci. Vezmu hrnec s velkým průměrem a přivedu v něm vodu s trochou octa k varu. Ztlumím na minimum a pomocí vařečky udělám vír. Vejce si pak rozklepnu do naběračky na polévku a opatrně jej vložím do středu víru. Vařím 3 minuty. Poté dám vejce do studené vody, aby se přestalo vařit a pak na čistou utěrku, abych jej zbavila nadbytečné vody.

  4. Pokrm servírujeme tak, že na talíř dáme nejprve jogurtový dip, na něj zastřená vejce a to pokapeme ochuceným máslem. Přidáme pečivo dle chuti, já měla plátek kváskového chleba.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte