Tuňák v konzervě je super záležitostí. Má hodně bílkovin, není drahý tak jako čerstvý tuňák a navíc dlouho vydrží, takže jej lze vždy mít doma v zásobě. Tuňákové placičky jsou velmi rychlé na přípravu, takže se skvěle hodí, když se člověku třeba nechce s ničím dlouho vyvařovat. Ochutit si je můžeme podle toho, co máme zrovna doma a co nám chutná :-)
- 20m
- 1 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Tuňákové placičky | |
---|---|
120 g |
120 g |
10 g |
10 g |
10 g |
10 g |
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
Rukolový salát | |
1 hrst |
1 hrst |
75 g |
75 g |
olivy černé kalamata (kalamon) 40 g |
40 g |
50 g |
50 g |
25 g |
25 g |
25 g |
25 g |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžičky |
2 lžičky |
Postup přípravy
-
Na placičky si v míse smícháme tuňáka (snažíme se ho co nejvíce zbavit šťávy, ve které je naložený), vejce a lahůdkové droždí a pořádně vidličkou promícháme, aby se vše spojilo dohromady. Směs ochutíme solí, pepřem, medvědím česnekem, cibulkou nakrájenou nadrobno a citrónovou kůrou. Vlhkýma rukama tvoříme placičky, které dáme na rozpálenou pánev s olivovým olejem a smažíme po obou stranách dohněda. Většinou
Všechny ingredience na salát smícháme v míse dohromady. Rajčátka rozkrojíme na poloviny, avokádo a papriku nakrájíme na kostičky. Ochutíme solí, pepřem, lněným olejem a balsamikovým octem.
Makronutrienty
16%
42%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 542 kJ | 2 134 kJ |
Kalorická hodnota | 130 kcal | 510 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,39 g
1,06 g |
13,4 g
4,16 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,339 SVJ | 1,34 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,15 g
1,21 g |
36 g
4,75 g |
Bílkoviny | 8,94 g | 35,2 g |
Sůl | 0,762 g | 3 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů