Jelikož je pro mě tuňák vzácné jídlo, snažila jsem se vymyslet nějakou vhodnou přílohu. Jako první mě napadly fazolové lusky, ale ty mám dost často. Měla jsem doma zbytky zeleniny, když jsem dělala čínu, tak jsem ji chtěla využít. Rozhodla jsem se tedy pro zeleninové ragú. Během přípravy zeleniny jsem ale názor změnila a jen jsem ji orestovala, žádnou omáčku jsem nedělala. A skvěle jsem si pochutnala.
- 15m
- 1 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Tuňák | |
---|---|
293 g |
293 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
čerstvě mletý 1 g |
1 g |
Zelenina | |
1 lžíce |
1 lžíce |
nakrájená na malé půlměsíčky 2 kusy |
2 kusy |
prolisovaný 1 kus |
1 kus |
nastrouhaná na tenké plátky škrabkou na zeleninu 40 g |
40 g |
nakrájené na plátky 2 kusy |
2 kusy |
nakrájená na kousky 90 g |
90 g |
nakrájená na kostičky 60 g |
60 g |
60 g |
60 g |
5 kusů |
5 kusů |
0,3 lžičky |
0,3 lžičky |
bez soli a glutamátu (obsah: oregano, tymián, koriandr, saturejka, bazalka, rozmarýn a česnek) 0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
čerstvě mletý 1 g |
1 g |
Postup přípravy
-
2 steaky jsem potřela z obou stran extra panenským olivovým olejem, osolila růžovou himalájskou solí a okořenila čerstvě mletým barevným pepřem. Nechala jsem nějakou dobu odpočinou v pokojové teplotě a pak jsem orestovala z obou stran na suché pánvi na mírném plameni.
-
Zelenina: Postup je velmi jednoduchý. Na větší pánvi jsem rozehřála olej. Přidala jsem šalotku a osmahla. Pak česnek a postupně ostatní zeleninu počínaje tou nejtvrdší. Nakonec jsem všechnu zeleninu osolila, okořenila a ještě všechno dohromady zarestovala.
Makronutrienty
19%
46%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 483 kJ | 2 491 kJ |
Kalorická hodnota | 115 kcal | 595 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,91 g
1,1 g |
20,1 g
5,66 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,391 SVJ | 2,01 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,29 g
0,958 g |
37,6 g
4,94 g |
Bílkoviny | 9,35 g | 48,2 g |
Sůl | 0,476 g | 2,46 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů