Náš dnešní oběd na trochu jinou notu... nadšení bylo opět veliké.
- 1h
- 20 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Tortily | |
---|---|
Masa Harina speciální tortilová 800 g |
800 g |
600 ml |
600 ml |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžíce |
1 lžíce |
Náplň | |
2 lžíce |
2 lžíce |
300 g |
300 g |
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
2 špetky |
2 špetky |
2 špetky |
2 špetky |
bezlaktozy 100 g |
100 g |
3 kusy |
3 kusy |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
Postup přípravy
-
Tortily ( 20 ks o průměru cca 16 cm), odměřovala jsem podle návodu na obalu:
-
1. V pánvi zahřejeme olej orestujeme cibuli a česnek do sklovita, přidáme maso nebo brambory, okořeníme, osolíme, za stálého míchání restujeme do měkka (brambory stačí poloměkké, přidáme rajčata, stáhneme plamen a přidáme okapanou kukuřici a fazole, promícháme a pomalu táhneme. Pokud se tekutina rychle odpařuje přidáme po troškách vodu, táhneme do změknutí masa či brambor a zredukování omáčky.
-
2. V míse smícháme mouku s chia a solí, olejem a přilijeme teplou lépe horkou vodu, a pokud to jde robotem a pak rukou prohněteme v těsto, ze kterého naolejovanou rukou vytvarujeme kuličku velikost trochu menší než tenisový míček. Těsto vložíme mezi dvě folie a připlácneme hrncem (vytvoří se pravidelná placička), dlaní ji přes folii trochu ztenčíme, odstraníme folii a opatrně ze spodní folie překlopíme na dlaň a z té rovnou do nahřáté suché pánve. Opekáme z každé strany v horké pánvi cca 1 minutu. Uchováváme teplé a vlhké (mezi dvěma talíři nebo v nahřátém přiklopeném hrnci nebo v alobalu, než upečeme všechny.
-
3. Každou potřeme uvnitř zakysanou smetanou, poklademe teplou směsí a posypeme sýrem, podáváme se zeleninou a posekaným koriandrem.
Makronutrienty
71%
18%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 793 kJ | 862 kJ |
Kalorická hodnota | 190 kcal | 206 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
29,8 g
1,45 g |
32,4 g
1,58 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,98 SVJ | 3,24 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,78 g
1,09 g |
5,19 g
1,18 g |
Bílkoviny | 7,5 g | 8,15 g |
Sůl | 0,264 g | 0,287 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů