Svěží letní oběd a nebo rychlá svačina se spoustou zeleniny i bílkovin.
- 10m
- 4 kusy
- jednoduché
Potřebné suroviny
Náplň | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
20 kusů |
20 kusů |
2 hrsti |
2 hrsti |
4 lžíce |
4 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
20 lístků |
20 lístků |
1 kus |
1 kus |
1 špetka |
1 špetka |
4 kusy |
4 kusy |
Postup přípravy
-
Bazalku omyjte, nasekejte na co nejmenší kousky, smíchejte s tvarohem a přidejte olej i prolisovaný česnek.
-
Tortilu nahřejte, aby se dobře zavíjela, a dejte na ni vrstvu sekaného listového salátu, na kostičky nakrájená rajčata i sýr a zalijte dipem. Tortilu přeložte nejprve po stranách a poté smotejte. Můžete podávat :).
-
Dětská specifika:
Měkké sýry typu mozzarella jsou dle mého názoru vhodné pro děti od 1 roku. Stejným způsobem věkově řadím i tvaroh.
I bazalka se tabulkově uvádí od 1 roku.
Česnek se doporučuje od 1 roku - má výraznou chuť a je hůře stravitelný, ale s opatrností jej můžete vyzkoušet i dříve.
U tohoto receptu hodnotím pouze vhodnost jednotlivých surovin, nikoliv schopnost dítěte si s touto formou jídla poradit, neboť ta je velmi individuální.
Makronutrienty
38%
20%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 747 kJ | 1 421 kJ |
Kalorická hodnota | 179 kcal | 340 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
11,4 g
0,911 g |
21,7 g
1,73 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,14 SVJ | 2,17 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,4 g
3,07 g |
23,6 g
5,83 g |
Bílkoviny | 5,87 g | 11,2 g |
Sůl | 0,481 g | 0,916 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů