Tofu houbová smaženice
Oblíbená a rychlá houbová pochoutka, do které chuť vajec dodává vulkanická černá sůl.
- 10m
- 2 porce
- středně obtížné
- Dušení
- Historické
- Obědy a večeře
- Orestování
- Rostlinný původ
- Snídaně
- Vaříme ze základu
- Vegetariánské recepty
- Záchranářské recepty
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
cibule | 1 kus |
olej řepkový | 2 lžíce |
houby lesní čerstvé, směs | 200 g |
tofu natural | 200 g |
sojová omáčka | 1 lžička |
sůl | 1 špetka |
kurkuma mletá | 1 špetka |
římský kmín mletý, cumin | 1 lžička |
droždí lahůdkové sušené, tebi | 2 lžíce |
sůl černá "kala namak" | 1 g |
petrželka, petrželová nať | 1 lžíce |
pažitka nať čerstvá | 1 lžíce |
Postup přípravy
-
Na středním plameni rozehřejeme olej, zesklovatíme na něm na drobno nakrájenou cibulku, přidáme houby a dusíme (můžeme podlít trochou vody) pod pokličkou za občasného míchání, dokud nejsou houby měkké (cca 5 min.). Tofu pečlivě rozmačkáme vidličkou a zamícháme k houbám. Chceme-li řidší konzistenci, přidáme trochu vody.
-
Přidáme lžíci sojové omáčky, kmín, kurkumu, pepř a sůl podle chuti. Poté vsypeme lahůdkové droždí nebo černou sůl (v tom případě to nepřeháníme s obyčejnou solí), pečlivě promícháme, aby se spojily všechny chutě, odstavíme z ohně a nakonec zamícháme petržel či jiné bylinky. Podáváme s opečeným chlebem.
-
Lahůdkové droždí i černá sůl v jídle velmi věrně vytváří vajíčkovou chuť. Černá sůl však vytvoří i typické "aroma", takže je jídlo po vejcích i cítit.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů