Tofu (či nekuře) na paprice
Jednoduchá alternativa české klasiky "slepice na paprice", která se skvěle hodí k placatým nudlím, ale i k rýži či houskovému knedlíku.
- 30m
- 2 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
tofu natural | 180 g |
paprika sladká mletá | 1 lžička |
bujón zeleninový | 1 kus |
olej řepkový | 1 lžíce |
sojová omáčka | 1 lžíce |
zakysaná smetana rostlinná | 100 g |
pepř černý mletý | 1 špetka |
sůl | 1 špetka |
Postup přípravy
-
Tofu nakrájíme na malé kostičky, dáme do mísy, posypeme paprikou, pepřem a sypkým zel. bujonem (a la vegeta). Rozehřejeme olej, na to dáme tofu, pokapeme sojovou omáčkou a necháme dostatečně opéct. Podlijeme tochou vody, přidáme zel. bujón nebo trochu soli.
-
Varianta NEKUŘE: Trhané nekuře (Chickened Out Chunks od Vegetarian Butcher) pokrájíme na menší kusy. Rozehřejeme olej, na to dáme nekuře a osmahneme. Poprášíme pepřem, sladkou i pálivou paprikou, přidáme půl kostku bujónu (nekuře je na rozdíl od tofu slané) a podlijeme trochou vody.
-
Necháme povařit, přidáme veganskou kysanou smetanu (např. Creme Vega od Dr. Oetkera, Sour Creamo od Plantonu, příp. bílý rostlinný jogurt). V případě nouze použijeme obyčejnou rostlinnou smetanu s rozmíchanou lžící hladké mouky a k ní lžíci octa. Nakonec ještě přidáme trochu soli, dostatek pálivé papriky a pepře (pikantnější chutná lépe). Pokud je omáčka příliš řídká, necháme vyvařit trochu vody nebo zahustíme škrobem (předem rozmíchaným ve troše vody) či instantní jíškou. Podáváme s dlouhými placatými nudlemi (Tagliatelle či Fettuccine) - cca 3 hnízda na porci.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů