Tmavý teffový chléb s Doves Farm tmavou chlebovou bez lepku, mléka a vajec i kukuřice
- 3h
- 10 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 10 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
mouka teffová | 250 g |
bezlepková mouka, libovolná | 270 g |
med včelí | 1 lžíce |
voda vlažná | 500 ml |
droždí kostka | 1 kus |
psylium | 2 lžíce |
sůl | 2 lžičky |
kmín drcený | 15 g |
kořenicí směs chlebové koření | 1 lžička |
Postup přípravy
-
Do uzavíratelné plastové nádoby (nebo použijeme nádobu, ve které zaděláváme těsto a potravinářskou folii) rozdrobíme droždí přidáme med a přilijeme teplou vodu. Vidličkou rozmícháme med a droždí s vodou. Nádobu zavřeme nebo přetáhneme potr. folií a dáme na teplé místo kvásek kynout na 10 minut.
-
V jiné míse si smícháme všechny sypké suroviny, tedy mouky, psyllium, kmín, koření, sůl.
-
Po nakynutí kvásku, k němu přidáme rozmíchanou sypkou směs a vařečkou několikrát prohněteme, aby se suroviny spojili a vzniklo trochu řidší chlebové těsto (díky psylliu bude těsto houstnout, tak se nelekněte). Těsto v míse opět přikryjeme nebo přetáhneme potravinářskou folií a necháme na teplém místě (2 hodiny)....
-
Troubu si předehřejeme na 240 °C a do spodní části vložíme hrnec s 0,5 l vody. Chlebové těsto přendáme na plochu posypanou moukou, prohněteme a vytvarujeme bochník chleba, který přendáme do vysypané ošatky dokynout. Plech dáme do nahřívající se trouby.
-
Až se trouba i s plechem vyhřeje na požadovanu teplotu, chléb opatrně vyklopíme na horký plech. Povrch chleba nařízneme alespoň ve třech místech do mřížky, aby chleba nepraskl. Postříkáme slanou vodou. Pečeme ve vyhřáté troubě 45-50 minut na středním roštu trouby, prvních 15 minut zprudka na 240 a pak snížíme teplotu na 210. Pokud by se Vám zdálo, že se chléb nahoře připaluje, přikryjte ho alobalem.
-
Po upečení nechte bochník zcela vychladnout na kovové mřížce, aby se nesrazil.... Nejlepší je čerstvý, pak je dobré ho zabalit do utěrky a alobalu. Vydrží moc dobrý tři dny, pak na topinky.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů