Tmavý teffový chléb s Doves Farm tmavou chlebovou bez lepku, mléka a vajec i kukuřice

Radka

Účastní se soutěže: Spolu u stolu

Tmavý teffový chléb s Doves Farm tmavou chlebovou bez lepku, mléka a vajec i kukuřice

Postup přípravy

  1. Do uzavíratelné plastové nádoby (nebo použijeme nádobu, ve které zaděláváme těsto a potravinářskou folii) rozdrobíme droždí přidáme med a přilijeme teplou vodu. Vidličkou rozmícháme med a droždí s vodou. Nádobu zavřeme nebo přetáhneme potr. folií a dáme na teplé místo kvásek kynout na 10 minut.

  2. V jiné míse si smícháme všechny sypké suroviny, tedy mouky, psyllium, kmín, koření, sůl.

  3. Po nakynutí kvásku, k němu přidáme rozmíchanou sypkou směs a vařečkou několikrát prohněteme, aby se suroviny spojili a vzniklo trochu řidší chlebové těsto (díky psylliu bude těsto houstnout, tak se nelekněte). Těsto v míse opět přikryjeme nebo přetáhneme potravinářskou folií a necháme na teplém místě (2 hodiny)....

  4. Troubu si předehřejeme na 240 °C a do spodní části vložíme hrnec s 0,5 l vody. Chlebové těsto přendáme na plochu posypanou moukou, prohněteme a vytvarujeme bochník chleba, který přendáme do vysypané ošatky dokynout. Plech dáme do nahřívající se trouby.

  5. Až se trouba i s plechem vyhřeje na požadovanu teplotu, chléb opatrně vyklopíme na horký plech. Povrch chleba nařízneme alespoň ve třech místech do mřížky, aby chleba nepraskl. Postříkáme slanou vodou. Pečeme ve vyhřáté troubě 45-50 minut na středním roštu trouby, prvních 15 minut zprudka na 240 a pak snížíme teplotu na 210. Pokud by se Vám zdálo, že se chléb nahoře připaluje, přikryjte ho alobalem.

  6. Po upečení nechte bochník zcela vychladnout na kovové mřížce, aby se nesrazil.... Nejlepší je čerstvý, pak je dobré ho zabalit do utěrky a alobalu. Vydrží moc dobrý tři dny, pak na topinky.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte