Tmavý bezlepkový chlieb má okrem tmavého sfarbenia skrz použitú pohánkovú múku aj jemnú celozrnnú chuť wink
- 1h:15m
- 10 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
600 ml |
600 ml |
10 g |
10 g |
30 g |
30 g |
200 g |
200 g |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
vláknina psyllium, jitrocelová 40 g |
40 g |
Na posypání | |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
V samostatnej miske v studenej vode rozputíme bezlepkové kvasnice spolu s kvetovým medom.
V druhej miske zmiešame ostatné ingrediencie okrem vlákniny na prípravu tmavého bezlepkového chleba.
Suchú misku zmiešame s kvasnicovou ( miešame mixérom ).
Nakoniec pridáme vlákninu ( miešame rýchlo mixérom a domiešavame už ručne s vareškou )
Cesto na tmavý bezlepkový chlieb je tuhé, hútne, celistvé a len jemne lepkavé.
-
Vymiesené cesto vytvarujeme v rukách do bochníka a buď ho vložíme do ošatky vysypanej hladkou pohánkovou múkou a pokryjeme potravinovou fóliou alebo ho vložíme do misky a rovnako prikryjeme potravinovou fóliou.
Tmavý bezlepkový chlieb necháme kysnúť po dobu 2 hodín.
-
Po 2 hodinách cesto preložíme na plech vystretý papierom na pečenie ( môžeme ho narezať alebo posypať semienkami ) a necháme ho bez zakrytia kysnúť 30 minút.
Po 30 minútach tmavý bezlepkový chlieb pečieme pri teplote 225°C po dobu 1 hodiny alebo pokiaľ chlieb nezhnedne na povrchu.
Upečený tmavý bezlepkový chlieb necháme pred konzumáciou úplne vychladnúť.
Makronutrienty
87%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 645 kJ | 716 kJ |
Kalorická hodnota | 154 kcal | 171 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
30,9 g
0,657 g |
34,4 g
0,73 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,09 SVJ | 3,44 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,23 g
0,258 g |
1,36 g
0,287 g |
Bílkoviny | 3,55 g | 3,94 g |
Sůl | 1,13 g | 1,25 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů