Thajská lahůdka, kterou si zamilují zejména fanoušci pikantních jídel.
- 50m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Kari | |
---|---|
2 lžíce |
2 lžíce |
3 cm |
3 cm |
1 kus |
1 kus |
8 kusů |
8 kusů |
2 lžíce |
2 lžíce |
400 ml |
400 ml |
1 lžíce |
1 lžíce |
200 g |
200 g |
250 g |
250 g |
2 kusy |
2 kusy |
50 g |
50 g |
150 g |
150 g |
1 hrst |
1 hrst |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Na oleji osmahneme malé kostičky zázvoru, po 2 minutách přisypeme půlkolečka cibule a podélně přepůlené stroužky česneku. Když je vše dozlatova, přidáme kari pastu (např. zelenou), trochu kokosového mléka a dobře promícháme, aby se chutě spojily. Poté přidáme zbytek kokosového mléka, vsypeme na tenké plátky nakrájené tofu (postupně se v omáčce rozpadne na menší kusy), z bambusových výhonků vylijeme vodu a vhodíme je do hrnce. Pokud máme, přidáme též 3 limetkové listy, které se při jídle vyndavají.
-
Vaříme půl hodiny a 10 minut před koncem vhodíme na tenké proužky nakrájenou mrkev a na kolečka nakrájené kukuřičky. Úplně na konci vhodíme mražené zelené lusky, limetkovou šťávu a listy koriandru. Dochutíme solí či sojovou omáčkou dle potřeby a podáváme s jasmínovou rýží.
Makronutrienty
40%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 497 kJ | 3 547 kJ |
Kalorická hodnota | 119 kcal | 848 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,22 g
1,96 g |
58,7 g
14 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,822 SVJ | 5,87 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,95 g
7,11 g |
63,9 g
50,8 g |
Bílkoviny | 3,26 g | 23,3 g |
Sůl | 0,323 g | 2,31 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů