Thajská dýňová polévka

Adéla Kábelová

Klasická dýňová polévka v kombinaci s červenou kari pastou a kokosovým mlékem skvěle zahřeje v chladných dnech. Samotná polévka není moc vydatná (má málo bílkovin), proto jsem do ní přidala kuřecí maso. Díky tomu dobře zasytí a můžeme si jí dát třeba i jako samostatné hlavní jídlo.

Thajská dýňová polévka

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
dýně Hokkaido 800 g
cibule 1 kus
česnek 2 stroužky
kořenicí pasta kari červená 25 g
kuřecí prsa 800 g
kokosové mléko 200 ml
limetka 1 kus
koriandr čerstvý nať 1 hrst
olivový olej 1 lžíce

Postup přípravy

  1. Na olivovém oleji orestujeme nakrájenou cibuli a po chvíli přidáme i nakrájený česnek. Restujeme jen chviličku než se vše rozvoní a přidáme červenou kari pastu. Množství záleží na každém z nás, jak moc máme rádi pálivé. Společně pár minut mícháme, aby se kari pasta orestovala - má pak výraznější chuť. Poté přihodíme na kostičky nakrájenou dýni (hokkaido klidně můžeme i se slupkou) a opět cca 5 minut restujeme, aby se vše krásně orestovalo a obalilo kari pastou. S velikostí kousků se nemusíme trápit - vše budeme v závěru mixovat. Poté zalejeme vodou, ale můžeme i třeba vývarem, pokud jej máme. Množství dávám tak, aby dýně byla tak akorát ponořená. Pokud dáme více, polévka nebude tak hustá. Přidáme sůl a vaříme dokud dýně není měkká (cca 20 minut). Na závěr vše rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáme kokosové mléko. Trochu mléka si můžeme nechat stranou, abychom si to pak na talíři hezky ozdobili. Během doby, kdy se mi polévka vařila jsem si vedle v hrnci dala do vroucí vody na menší plátky nakrájené kuřecí maso a vařila cca 8 minut. Maso jsem pak dala na talíř, zalila polévkou, přidala koriandr, šťávu z limety, chilli papričku a trošku kokosového mléka.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů