Thajská dýňová polévka
Klasická dýňová polévka v kombinaci s červenou kari pastou a kokosovým mlékem skvěle zahřeje v chladných dnech. Samotná polévka není moc vydatná (má málo bílkovin), proto jsem do ní přidala kuřecí maso. Díky tomu dobře zasytí a můžeme si jí dát třeba i jako samostatné hlavní jídlo.
- 35m
- 4 porce
- jednoduché
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
dýně Hokkaido | 800 g |
cibule | 1 kus |
česnek | 2 stroužky |
kořenicí pasta kari červená | 25 g |
kuřecí prsa | 800 g |
kokosové mléko | 200 ml |
limetka | 1 kus |
koriandr čerstvý nať | 1 hrst |
olivový olej | 1 lžíce |
Postup přípravy
-
Na olivovém oleji orestujeme nakrájenou cibuli a po chvíli přidáme i nakrájený česnek. Restujeme jen chviličku než se vše rozvoní a přidáme červenou kari pastu. Množství záleží na každém z nás, jak moc máme rádi pálivé. Společně pár minut mícháme, aby se kari pasta orestovala - má pak výraznější chuť. Poté přihodíme na kostičky nakrájenou dýni (hokkaido klidně můžeme i se slupkou) a opět cca 5 minut restujeme, aby se vše krásně orestovalo a obalilo kari pastou. S velikostí kousků se nemusíme trápit - vše budeme v závěru mixovat. Poté zalejeme vodou, ale můžeme i třeba vývarem, pokud jej máme. Množství dávám tak, aby dýně byla tak akorát ponořená. Pokud dáme více, polévka nebude tak hustá. Přidáme sůl a vaříme dokud dýně není měkká (cca 20 minut). Na závěr vše rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáme kokosové mléko. Trochu mléka si můžeme nechat stranou, abychom si to pak na talíři hezky ozdobili. Během doby, kdy se mi polévka vařila jsem si vedle v hrnci dala do vroucí vody na menší plátky nakrájené kuřecí maso a vařila cca 8 minut. Maso jsem pak dala na talíř, zalila polévkou, přidala koriandr, šťávu z limety, chilli papričku a trošku kokosového mléka.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů