Že jste netušili, že se dá udělat z kedlubny chutná omáčka? Já taky ne! Všichni kdož jsme nevěřili, slavíme teď takový #MalýSvátek, protože je tomu skutečně tak :)
- 30m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Omáčka | |
---|---|
150 g |
150 g |
1 kus |
1 kus |
400 g |
400 g |
sýr parmazánového typu, strouhaný 20 g |
20 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
Příloha | |
300 g |
300 g |
Placičky | |
250 g |
250 g |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 kus |
1 kus |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
Postup přípravy
-
V pánvi rozpalte potřebné množství oleje a dejte na něj opékat nakrájenou cibuli. S pravidelnými jemnými tvary se trápit nemusíte, neboť omáčku budeme na závěr stejně mixovat. Až začne cibule zlátnout, přidejte i na opravdu drobné kostičky nakrájenou kedlubnu a dotáhněte dozlatova. Poté podlijte mlékem, přihoďte snítku rozmarýnu nebo jiné oblíbené bylinky, přidejte taky sýr, stáhněte plamen a duste do změknutí (ideálně pod poklicí). Trvat by to mělo přibližně čtvrt hodinky.
-
Až bude kedlubna hotová, odstavte, vyjměte bylinku, osolte, opepřete a rozmixujte na hladkou omáčku.
-
Mleté krůtí maso smíchejte s najemno nakrájenou cibulí a česnekem, přidejte vejce, hořčici, osolte a zahustěte troškou strouhanky. Upatlejte penízky, které můžete smažit na malé vrstvě oleje, a nebo i zdravěji upéct v troubě (jen si dejte pozor na délku pečení, abyste maso nevysušili).
-
Hotovou omáčku smíchejte s těstovinami a podávejte s masovými placičkami.
-
Dětská specifika:
Mléko je vhodné do pokrmů po tepelné úpravě od jednoho roku.
Taktéž sýr je vhodný od 1 roku. Myslete také na to, že tento typ je hodně slaný, nepřesolte tedy celý pokrm.
Pozor na horší stravitelnost a nadýmavost cibule a česneku - nejdříve vyzkoušejte v malém množství, jak je vaše dítě snáší.
Makronutrienty
58%
26%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 751 kJ | 2 572 kJ |
Kalorická hodnota | 180 kcal | 615 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
22 g
1,48 g |
75,4 g
5,06 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,2 SVJ | 7,54 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,02 g
1,55 g |
20,6 g
5,3 g |
Bílkoviny | 9,91 g | 33,9 g |
Sůl | 0,415 g | 1,42 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů