Posílám vám inspiraci na teplý zeleninový salát. Který je vhodný pro zimní období, ale pokud jste ten typ člověka jako já, že musíte mít všechno jídlo teplé, tak si ho můžete připravit kdykoliv. Nejen v zimě by totiž člověk měl konzumovat hlavně tepelně upravenou zeleninu i ovoce, touto úpravou zlepšíme stravitelnost a vnitřně zahřejeme organismus.
- 1h
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 kus |
1 kus |
1 stonek |
1 stonek |
1 kus |
1 kus |
2 g |
2 g |
slzovka obecná, slzovková mouka 30 g |
30 g |
5 g |
5 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
0,25 kusu |
0,25 kusu |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
180 g |
180 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
1.Nejdřív ze všeho si dáme vařit fazoli, kterou jsme předtím minimálně aspoň na 1 hodinu namočili.
-
2.Poté si dáme vařit slzovku, kterou jsme také předem namočili. Vždy přidáme alespoň 1, 5 dílu vody k 1 dílu luštěnin nebo obilovin. Voda z těchto fazolí se neslévá, je to totiž velmi silný posilňující nápoj pro funkci ledvin. Voda ze slzovky se také neslévá díky blahodárnému účinku pro naše zdraví. Více o ní v tomto článku: https://www.facebook.com/centrumvitalita/photos/a.1405600079698136.1073741828.1405286253062852/1577078905883585/?type=3&theater . Vaříme do změknutí cca 40 minut
-
2. Nakrájíme si všechnu zeleninu na malé kousky.
-
3. Rozpálíme si pánev s olivovým olejem a postupně přidáváme zeleninu od nejtvrdší k nejměkčí. Dusíme do změknutí.
-
4. K dušené zelenině přidáme uvařené fazole adzuki a slzovku.
-
5. Celou směs dochutíme kořením podle chuti, my použili: sůl, pepř, červená mletá paprika, sojová omáčka a při servisu jsme salátek zakápli balsamico octem a šťávou z citronu.
Makronutrienty
72%
20%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 615 kJ | 2 098 kJ |
Kalorická hodnota | 147 kcal | 501 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
24,7 g
2,48 g |
84,1 g
8,44 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,47 SVJ | 8,41 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,88 g
8,81 g |
9,84 g
30 g |
Bílkoviny | 6,83 g | 23,3 g |
Sůl | 1,05 g | 3,58 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů