Teplý jáhlový salát se zeleninou na šalvěji s hořčično - smetanovou omáčkou.
- 1h
- 2 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
olivový olej | 1 lžíce |
šalvěj sušená | 10 g |
česnek stroužky | 4 kusy |
cibule červená | 1 kus |
mrkev | 3 kusy |
celer řapíkatý | 1 svazek |
žampiony čerstvé | 8 kusů |
sůl | 1 lžička |
pepř bílý mletý | 1 špetka |
jáhly, proso | 1 hrnek |
hořčice plnotučná | 30 g |
bujón zeleninový | 350 g |
rostlinná smetana | 1 kus |
hořčice plnotučná | 2 lžíce |
rukola | 40 g |
Postup přípravy
-
Los jáhlos jsme uvařila, tedy nejdříve proprala, a pak uvařila v bujonu. Dle návodu, tedy spíš selského rozumu .
-
Olej olivový, šalvěj, 4 stroužky česneku nasekat. Pustit hořák. Nechat bylinu a česnek provonět se a pustit silici. Pak jsem do pánve dala jednu červenou cibulku nakrájenou na jemná půlkolečka a restovala. Pak jsem ke sklovaté cibulce přidala mrkev na jemno nakrájenou a řapíkatý celer. Mrkve byly 3 větší, celeru celej svazek. A teď se trochu obrníme, stáhneme plamen a necháme 20 minut pozvolna restovat se...
-
Po dvacetiminutách, přidáme do pánve žampiky na čtvrtiny nakrájené, přichází na řadu sůl, pepř, ideálně i nať z toho řapíkáče. Necháme společně vše prorestovat a přidáme jáhly. Mícháme a mícháme a jdeme na zálivku.
-
Rostlinou smetanu v krabičcce smícháme s dobrou plnotučnou hořčicí v misce. Vylaďte množství hořčice podle vašich chutí. Smetana je sladká, hořčice slano kyselkavá, tedy až to bude akorát, lupnete zálivku do pánve.
-
Jáhly promícháme, prohřejeme a podáváme s nastříhanou rukolou, která chutě doladí.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů