Teplý jáhlový salát se zeleninou na šalvěji s hořčično - smetanovou omáčkou.

Deník pološílené veganky

Teplý jáhlový salát se zeleninou na šalvěji s hořčično - smetanovou omáčkou.

Suroviny pro 2 osoby

Čeho Kolik
olivový olej 1 lžíce
šalvěj sušená 10 g
česnek stroužky 4 kusy
cibule červená 1 kus
mrkev 3 kusy
celer řapíkatý 1 svazek
žampiony čerstvé 8 kusů
sůl 1 lžička
pepř bílý mletý 1 špetka
jáhly, proso 1 hrnek
hořčice plnotučná 30 g
bujón zeleninový 350 g
rostlinná smetana 1 kus
hořčice plnotučná 2 lžíce
rukola 40 g

Postup přípravy

  1. Los jáhlos jsme uvařila, tedy nejdříve proprala, a pak uvařila v bujonu. Dle návodu, tedy spíš selského rozumu .

  2. Olej olivový, šalvěj, 4 stroužky česneku nasekat. Pustit hořák. Nechat bylinu a česnek provonět se a pustit silici. Pak jsem do pánve dala jednu červenou cibulku nakrájenou na jemná půlkolečka a restovala. Pak jsem ke sklovaté cibulce přidala mrkev na jemno nakrájenou a řapíkatý celer. Mrkve byly 3 větší, celeru celej svazek. A teď se trochu obrníme, stáhneme plamen a necháme 20 minut pozvolna restovat se...

  3. Po dvacetiminutách, přidáme do pánve žampiky na čtvrtiny nakrájené, přichází na řadu sůl, pepř, ideálně i nať z toho řapíkáče. Necháme společně vše prorestovat a přidáme jáhly. Mícháme a mícháme a jdeme na zálivku.

  4. Rostlinou smetanu v krabičcce smícháme s dobrou plnotučnou hořčicí v misce. Vylaďte množství hořčice podle vašich chutí. Smetana je sladká, hořčice slano kyselkavá, tedy až to bude akorát, lupnete zálivku do pánve.

  5. Jáhly promícháme, prohřejeme a podáváme s nastříhanou rukolou, která chutě doladí.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů