Teplý jáhlový salát se zeleninou na šalvěji s hořčično - smetanovou omáčkou.
Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy
- 1h
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Jáhly | |
---|---|
1 lžíce |
1 lžíce |
10 g |
10 g |
4 kusy |
4 kusy |
1 kus |
1 kus |
3 kusy |
3 kusy |
1 svazek |
1 svazek |
8 kusů |
8 kusů |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1 hrnek |
1 hrnek |
30 g |
30 g |
350 g |
350 g |
Omáčka, ozdoba | |
1 kus |
1 kus |
2 lžíce |
2 lžíce |
40 g |
40 g |
Postup přípravy
-
Los jáhlos jsme uvařila, tedy nejdříve proprala, a pak uvařila v bujonu. Dle návodu, tedy spíš selského rozumu .
-
Olej olivový, šalvěj, 4 stroužky česneku nasekat. Pustit hořák. Nechat bylinu a česnek provonět se a pustit silici.
Pak jsem do pánve dala jednu červenou cibulku nakrájenou na jemná půlkolečka a restovala. Pak jsem ke sklovaté cibulce přidala mrkev na jemno nakrájenou a řapíkatý celer. Mrkve byly 3 větší, celeru celej svazek. A teď se trochu obrníme, stáhneme plamen a necháme 20 minut pozvolna restovat se...
-
Po dvacetiminutách, přidáme do pánve žampiky na čtvrtiny nakrájené, přichází na řadu sůl, pepř, ideálně i nať z toho řapíkáče.
Necháme společně vše prorestovat a přidáme jáhly.
Mícháme a mícháme a jdeme na zálivku.
-
Rostlinou smetanu v krabičcce smícháme s dobrou plnotučnou hořčicí v misce. Vylaďte množství hořčice podle vašich chutí. Smetana je sladká, hořčice slano kyselkavá, tedy až to bude akorát, lupnete zálivku do pánve.
-
Jáhly promícháme, prohřejeme a podáváme s nastříhanou rukolou, která chutě doladí.
Makronutrienty
57%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 278 kJ | 1 829 kJ |
Kalorická hodnota | 66,4 kcal | 437 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,16 g
2,61 g |
47,1 g
17,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,716 SVJ | 4,71 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,84 g
0,749 g |
25,3 g
4,93 g |
Bílkoviny | 1,66 g | 10,9 g |
Sůl | 3,91 g | 25,7 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů