Telecí kotletka á la Roastbeef s orestovaným květákem a brokolicí na cibulce

Lucie Klimešová

Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy

Telecí kotletka á la Roastbeef s orestovaným květákem a brokolicí na cibulce

Postup přípravy

  1. Telecí kotletku nejdříve zprudka ze všech stran orestujeme na rozpáleném olivovém oleji s čerstvými snítkami rozmarýnu, aby se na povrchu hezky zatáhla a udržela si tak uvnitř svoji šťavnatost, báječnou chuť i jemnou texturu. Ponecháme vždy z každé strany minutku nebo dvě dle velikosti opékat v olivovém oleji s rozmarýnem. Žádoucí je alespoň částečné ponoření masa během restování. Díky jemnému olivovému oleji (na rozdíl kupř. od přípravy na sádle) si telecí maso uchová svoji původní chuť a vůni. Rozmarýn po chvíli přilne k masu a efektně pokrm dozdobí. Orestované maso následně vložíme do pekáčku vyloženého cibulkou. Možno přidat i část rozmarýnem provoněného oleje. Péci lze i na roštu v troubě s plechem pro odkapávání šťávy. Hrubou steakovou solí a čerstvě umletým pepřem doporučuji ochutit a dozdobit až po upečení.

    Telecí kotletku nejdříve zprudka ze všech stran orestujeme na rozpáleném olivovém oleji s čerstvými snítkami rozmarýnu, aby se na povrchu hezky zatáhla a udržela si tak uvnitř svoji šťavnatost, báječnou chuť i jemnou texturu. Ponecháme vždy z každé strany minutku nebo dvě dle velikosti opékat v olivovém oleji s rozmarýnem. Žádoucí je alespoň částečné ponoření masa během restování. Díky jemnému olivovému oleji (na rozdíl kupř. od přípravy na sádle) si telecí maso uchová svoji původní chuť a vůni. Rozmarýn po chvíli přilne k masu a efektně pokrm dozdobí. Orestované maso následně vložíme do pekáčku vyloženého cibulkou. Možno přidat i část rozmarýnem provoněného oleje. Péci lze i na roštu v troubě s plechem pro odkapávání šťávy. Hrubou steakovou solí a čerstvě umletým pepřem doporučuji ochutit a dozdobit až po upečení.
  2. V mezičase si na cibulce a zbytku olivového oleje s rozmarýnem připravíme orestované a nadrobno rozebrané růžičky květáku a brokolice. Zeleninku ochutíme pouze špetkou růžové himalájské soli a zlehounka zaprášíme kurkumou. Opět s citem pro zachování přirozené chuti a vůně.

    V mezičase si na cibulce a zbytku olivového oleje s rozmarýnem připravíme orestované a nadrobno rozebrané růžičky květáku a brokolice. Zeleninku ochutíme pouze špetkou růžové himalájské soli a zlehounka zaprášíme kurkumou. Opět s citem pro zachování přirozené chuti a vůně.
  3. Doba pečení se dle velikosti pohybuje od cca 30 min. u menšího až k cca 60 min. u většího kusu masa. Doporučuji péct na 100´C

    Finální teplota v mase by měla dosahovat 55-57´C (nutno měřit vnitřním digitálním teploměrem v ideálním středu masa)

    Po upečení by si maso před krájením mělo chvíli odpočinout, aby po naříznutí zbytečně neztrácelo svoji šťávu. Postačí 5-10 min. Krájení podélně mezi kostmi bezproblémové.

    Kouzelná symfonie chutí a vůní. Servírovat s láskou při výjimečných příležitostech.

  4. https://paleosnadno.cz/recept/ domaci-majoneza/ (recept vizte, prosím, zde)

  5. https://youtu.be/iqah5l0fiZY

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte