Telecí kotletka á la Roastbeef s orestovaným květákem a brokolicí na cibulce
Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy
- 1h:20m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
telecí pečeně s kostí, kotlet, hřebínek 800 g |
800 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
3 g |
3 g |
4 snítky |
4 snítky |
4 kusy |
4 kusy |
Zelenina | |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 snítky |
2 snítky |
1 g |
1 g |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 špetka |
1 špetka |
Majonéza | |
1 kus |
1 kus |
200 ml |
200 ml |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 g |
1 g |
Postup přípravy
-
Telecí kotletku nejdříve zprudka ze všech stran orestujeme na rozpáleném olivovém oleji s čerstvými snítkami rozmarýnu, aby se na povrchu hezky zatáhla a udržela si tak uvnitř svoji šťavnatost, báječnou chuť i jemnou texturu. Ponecháme vždy z každé strany minutku nebo dvě dle velikosti opékat v olivovém oleji s rozmarýnem. Žádoucí je alespoň částečné ponoření masa během restování. Díky jemnému olivovému oleji (na rozdíl kupř. od přípravy na sádle) si telecí maso uchová svoji původní chuť a vůni. Rozmarýn po chvíli přilne k masu a efektně pokrm dozdobí. Orestované maso následně vložíme do pekáčku vyloženého cibulkou. Možno přidat i část rozmarýnem provoněného oleje. Péci lze i na roštu v troubě s plechem pro odkapávání šťávy. Hrubou steakovou solí a čerstvě umletým pepřem doporučuji ochutit a dozdobit až po upečení.
-
V mezičase si na cibulce a zbytku olivového oleje s rozmarýnem připravíme orestované a nadrobno rozebrané růžičky květáku a brokolice. Zeleninku ochutíme pouze špetkou růžové himalájské soli a zlehounka zaprášíme kurkumou. Opět s citem pro zachování přirozené chuti a vůně.
-
Doba pečení se dle velikosti pohybuje od cca 30 min. u menšího až k cca 60 min. u většího kusu masa. Doporučuji péct na 100´C
Finální teplota v mase by měla dosahovat 55-57´C (nutno měřit vnitřním digitálním teploměrem v ideálním středu masa)
Po upečení by si maso před krájením mělo chvíli odpočinout, aby po naříznutí zbytečně neztrácelo svoji šťávu. Postačí 5-10 min. Krájení podélně mezi kostmi bezproblémové.
Kouzelná symfonie chutí a vůní. Servírovat s láskou při výjimečných příležitostech.
-
https://paleosnadno.cz/recept/ domaci-majoneza/ (recept vizte, prosím, zde)
-
https://youtu.be/iqah5l0fiZY
Makronutrienty
12%
22%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 956 kJ | 4 405 kJ |
Kalorická hodnota | 229 kcal | 1 053 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,8 g
1,27 g |
17,5 g
5,86 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,38 SVJ | 1,75 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
21,1 g
2,4 g |
97,1 g
11,1 g |
Bílkoviny | 7,19 g | 33,1 g |
Sůl | 0,144 g | 0,664 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů