Tapiokové perly dnes asi nejvíce lidí zná jako přísadu do bubble tea. Z menších tapiokových perliček je ale možné připravit strukturně zajímavý puding neboli kuličkopudink. Tapioka je škrob pocházející z kořenů manioku, není to nutričně nijak zajímavá potravina (až na obsah rezistentního škrobu), jako alternativa ke klasickému pudinku z kukuřičného škrobu ale poslouží skvěle. Jen si dejte pozor, ať se Vám neuvařené tapiokové perličky nevysypou. Jsou drobné, tvrdé, hladké a tudíž se velmi snadno a rychle zakutálí na všemožná místa. Kokosové "mléko" si doma vyrobíte poměrně snadno.
- 40m
- 3 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
100 g |
100 g |
500 ml |
500 ml |
50 g |
50 g |
80 ml |
80 ml |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
Kokos namočte do 400 ml vody na přibližně 1 hodinu. Poté kokos i s vodou mixujte několik minut, až tekutina zbělí a zpění se. Směs přeceďte přes velmi jemný cedník, mixér vypláchněte 100 ml studené vody a také přeceďte. Zbytek v cedníku dobře vymačkejte (drť vyhoďte, nebo ji můžete použít do muffinů či sušenek). Výsledné kokosové "mléko" promíchejte a použijte na přípravu pudinku.
-
Kokosové "mléko" nalijte do hrnce, přidejte rýžový sirup a při středním výkonu plotýnky za občasného míchání uveďte do varu. Vsypte tapiokové perličky.
-
Snižte výkon plotýnky na minimum a za občasného míchání vařte 15 až 30 minut podle velikosti perliček. Tapiokové perličky je potřeba vařit tak dlouho, až zprůhlední a v jejich středu zůstanou nanejvýš jen drobné bílé tečky. Právě dovařený pudink by měl být trochu řidší, tapiokové perličky při chladnutí ještě nasají tekutinu, nabobtnají a pudink zhoustne.
-
Pudink nechte vychladnout na pokojovou teplotu, případně i v lednici, ozdobte ho ovocem a podávejte.
Makronutrienty
65%
3%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 600 kJ | 1 520 kJ |
Kalorická hodnota | 143 kcal | 363 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
17,9 g
9,66 g |
45,2 g
24,5 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,79 SVJ | 4,52 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,51 g
7,66 g |
21,6 g
19,4 g |
Bílkoviny | 0,917 g | 2,32 g |
Sůl | 0,062 g | 0,156 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů