Tapioka pudink z domácího kokosového "mléka"

Kateřina Gallinová

Účastní se soutěže: Chutné svačinky

Tapioka pudink z domácího kokosového "mléka"

Tapiokové perly dnes asi nejvíce lidí zná jako přísadu do bubble tea. Z menších tapiokových perliček je ale možné připravit strukturně zajímavý puding neboli kuličkopudink. Tapioka je škrob pocházející z kořenů manioku, není to nutričně nijak zajímavá potravina (až na obsah rezistentního škrobu), jako alternativa ke klasickému pudinku z kukuřičného škrobu ale poslouží skvěle. Jen si dejte pozor, ať se Vám neuvařené tapiokové perličky nevysypou. Jsou drobné, tvrdé, hladké a tudíž se velmi snadno a rychle zakutálí na všemožná místa. Kokosové "mléko" si doma vyrobíte poměrně snadno.

Postup přípravy

  1. Kokos namočte do 400 ml vody na přibližně 1 hodinu. Poté kokos i s vodou mixujte několik minut, až tekutina zbělí a zpění se. Směs přeceďte přes velmi jemný cedník, mixér vypláchněte 100 ml studené vody a také přeceďte. Zbytek v cedníku dobře vymačkejte (drť vyhoďte, nebo ji můžete použít do muffinů či sušenek). Výsledné kokosové "mléko" promíchejte a použijte na přípravu pudinku.

    Kokos namočte do 400 ml vody na přibližně 1 hodinu. Poté kokos i s vodou mixujte několik minut, až tekutina zbělí a zpění se. Směs přeceďte přes velmi jemný cedník, mixér vypláchněte 100 ml studené vody a také přeceďte. Zbytek v cedníku dobře vymačkejte (drť vyhoďte, nebo ji můžete použít do muffinů či sušenek). Výsledné kokosové "mléko" promíchejte a použijte na přípravu pudinku.
  2. Kokosové "mléko" nalijte do hrnce, přidejte rýžový sirup a při středním výkonu plotýnky za občasného míchání uveďte do varu. Vsypte tapiokové perličky.

    Kokosové "mléko" nalijte do hrnce, přidejte rýžový sirup a při středním výkonu plotýnky za občasného míchání uveďte do varu. Vsypte tapiokové perličky.
  3. Snižte výkon plotýnky na minimum a za občasného míchání vařte 15 až 30 minut podle velikosti perliček. Tapiokové perličky je potřeba vařit tak dlouho, až zprůhlední a v jejich středu zůstanou nanejvýš jen drobné bílé tečky. Právě dovařený pudink by měl být trochu řidší, tapiokové perličky při chladnutí ještě nasají tekutinu, nabobtnají a pudink zhoustne.

    Snižte výkon plotýnky na minimum a za občasného míchání vařte 15 až 30 minut podle velikosti perliček. Tapiokové perličky je potřeba vařit tak dlouho, až zprůhlední a v jejich středu zůstanou nanejvýš jen drobné bílé tečky. Právě dovařený pudink by měl být trochu řidší, tapiokové perličky při chladnutí ještě nasají tekutinu, nabobtnají a pudink zhoustne.
  4. Pudink nechte vychladnout na pokojovou teplotu, případně i v lednici, ozdobte ho ovocem a podávejte.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte