Nutně jsem potřebovala zpracovat sýr z lednice a nechtělo se mi vymýšlet nic složitého. Až jsem si vzpomněla na skvělý recept na sýrové bulky a rozhodla se udělat chleba. Naprosto úžasný, voňavý, prostě skvělý. Vynikající na snídani, svačinu nebo třeba na skvostné tousty.
- 2h
- 16 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
500 g |
500 g |
300 ml |
300 ml |
100 g |
100 g |
90 g |
90 g |
20 g |
20 g |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
- nejprve si do mísy rozdrobte droždí, smíchejte s cukrem a necháme chvíli stát - dokud se droždí nerozpustí na kašičku nebo si zadělejte klasický kvásek, jak jste zvyklí
- sýr můžete nastrouhat - ať už najemno nebo nahrubo nebo koupit plátkový a ten nakrájet na maličké dílky - lépe tak vynikne chuť sýra v pečivu - klidně můžete použít nějaký výraznější sýr
- ke kašičce přidejte ostatní ingredience a vypracujte hladké těsto, které může i lehce lepit, ale ne moc, jako vždy záleží na savosti mouky
- nechte aspoň hodinu kynout, během kynutí můžete v polovině doby promíchat a nechat dál kynout
-
- po vykynutí si těsto rozdělte - já mám malou formu na biskupský chlebíček, takže těsta jsem oddělila 3/4 do formy, pokud máte formu dlouhou 30 cm, můžete dát těsto všechno
- u malé formy si ze zbytku těsta můžete udělat houstičky, kaiserky nebo bulky, záleží na vás
- těsto ve formě zakryjte igelitovým sáčkem a nechte ještě asi 30 minut kynout, menší pečivo stačí 20 minut
-
- po vykynutí si těsto rozdělte - já mám malou formu na biskupský chlebíček, takže těsta jsem oddělila 3/4 do formy, pokud máte formu dlouhou 30 cm, můžete dát těsto všechno
- u malé formy si ze zbytku těsta můžete udělat houstičky, kaiserky nebo bulky, záleží na vás
- těsto ve formě zakryjte igelitovým sáčkem a nechte ještě asi 30 minut kynout, menší pečivo stačí 20 minut
-
- jinak na tousty byl chleba naprosto vynikající, díky dost vysokému obsahu másla v chlebu už jsem nemusela plátky promazávat a přesto byly trojhránky krásně vláčné
Makronutrienty
66%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 139 kJ | 721 kJ |
Kalorická hodnota | 272 kcal | 172 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
36,6 g
0,307 g |
23,1 g
0,194 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,66 SVJ | 2,31 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,6 g
6,15 g |
6,68 g
3,89 g |
Bílkoviny | 8,52 g | 5,39 g |
Sůl | 0,246 g | 0,156 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů