Sýrovo-cuketové cupcakes se sušenými rajčaty a bazalkou

Tuto pochoutku jsem poprve zkusila upéct na místní soutěž v pečení slaných "buchet". Samotné cupcakes nejsou sice mým originálním receptem, ale náplň, která je u této svačinky obzvláště výrazná a porotu oslovila natolik, že jsem soutěž vyhrála, je pouze můj "výmysl". Tak snad si pochutnáte i vy!

Sýrovo-cuketové cupcakes se sušenými rajčaty a bazalkou

Suroviny pro 16 osob

Čeho Kolik
hladká mouka pšeničná 100 g
polohrubá mouka 100 g
vajíčka 2 kusy
mléko polotučné 1,5% tuku 100 ml
tuk ztužený na pečení - Hera 40 g
kypřící prášek do pečiva 1,5 lžiček
cuketa 300 g
sýr parmazánového typu, strouhaný 40 g
rajčata sušená v oleji 30 g
sůl 1 lžička
pepř černý mletý 1 špetka
česnek stroužky 2 kusy
rajčata sušená v oleji 30 g
čerstvý krémový sýr 100 g
bazalka sušená drhnutá 1 špetka
česnek stroužky 2 kusy
slunečnicová semínka 1 lžíce
bazalka čerstvá 10 lístků
bílý sýr v nálevu, balkánský typ 50 g
ořechy vlašské 5 kusů

Postup přípravy

  1. Troubu si předehřejeme na 180 ˚C. Nejprve prosejeme obě mouky společně s práškem do pečiva. Ve větší míse vymícháme do hladkého těsta vejce, prosátou moučnou směs, mléko a rozpuštěnou Heru máslovou.

  2. Cuketu oloupeme a nastrouháme nahrubo, sušená rajčata nakrájíme na malé kousky. Obě ingredience jemně vmícháme do připraveného těsta společně se strouhaným parmazánem. Nakonec jemně ochutíme pepřem, solí, česnekem a bazalkou.

  3. Košíčky na muffiny plníme do ¾ výšky a pečeme přibližně 20–25 minut, nebo dokud nevyjde špejle z těsta suchá. Po upečení necháme ještě 5 minut odpočívat na plechu a poté přendáme na chladící mřížku a nechám zcela vychladnout.

  4. Mezitím si připravíme náplň. Všechny ingredience rozmixujeme na hladkou pastu - rajčata doporučuji pokrájet na menší kousky a začít mixovat samostatně jako první v pořadí. Teprve poté začněte přidávat i další suroviny. Pokud by byla náplň tuhá, můžete použít trošku oleje z rajčat. Musí mí takovou konzistenci, aby se mohla cukrářským sáčkem se špičkou plnit do cupcakes.

  5. Jakmile jsou cupcakes vychladlé, odřežeme vrchní kulatou část, nastříkáme náplň, do ní poté zapíchneme špičku balkánského sýra, vedle něj položíme kousek vlašského ořechu a lístek bazalky. Takto nazdobené kousky opět jemně přikryjeme odřízlou "čepičkou".

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů