Jen tak, nebo je to nízkosacharidová alternativa pečiva. Lze použít mouku jakou máte zrovna doma, či která Vám chutná. Já mám prostě rád dýňovou, proto ta barva, ale mandlovou bych nenahrazoval jinou, přeci jenom udělá příjemnou sladkost těsta.
Parádní low carb pečivo od Jozefa Kabáta, děkujeme :)
- 30m
- 30 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
150 g |
150 g |
150 g |
150 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 10 g |
10 g |
1 lžička |
1 lžička |
10 g |
10 g |
120 g |
120 g |
120 g |
120 g |
100 g |
100 g |
2 kusy |
2 kusy |
40 g |
40 g |
Navrch | |
1 kus |
1 kus |
50 g |
50 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
10 g |
10 g |
Postup přípravy
-
Nejdříve jsem smíchal v misce 150 g mandlové mouky, 150 g dýňové mouky, 10 g PDP s vinným kamenem, 1 ČL xantanové gumy, 10 g soli. Potom přimíchal 120 g najemno nastrouhané mrkve. V druhé misce rozpustil v mikrovlnce nahrubo nastrouhanou goudu (120 g) a palouček (100 g) - nebo lučinu.
-
Do rozpuštěných sýrů nasypal suchou směs, přidal 2 vejce a vyhnětl těsto. Nakonec jsem ještě přidal 40 g kokosového oleje, aby těsto nebylo suché.
-
Šlo pěkně vyválet mezi dvěma pečícími papíry na cca 2-3 mm tloušťku. Vykrájel rádýlkem, potřel vajíčkem a posypal nastrouhaným sýrem. Ještě jsem nakonec posypal kořením, drcenými sušenými rajčaty, ale lze použít i jiné, nebo potřít třeba česnekovým olejem, nebo posypat hrubozrnnou solí. Podle fantazie.
-
Pekl jsem na 180 °C 20 minut. Chce to pohlídat, nesmí se spálit (každá trouba peče jinak, ale sýr by navrchu měl zůstat zlatavý). Je to výborné pečivo.
Makronutrienty
12%
40%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 387 kJ | 429 kJ |
Kalorická hodnota | 331 kcal | 103 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,36 g
2,88 g |
1,97 g
0,891 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,636 SVJ | 0,197 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
24,9 g
9,59 g |
7,71 g
2,97 g |
Bílkoviny | 21,1 g | 6,52 g |
Sůl | 2,34 g | 0,724 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů