Sweet potato hash - snídaňová směs s mletým masem, batáty a vejcem

Adéla Kábelová

Hash je jedno z oblíbených snídaňových jídel v USA. Typicky obsahuje hovězí maso, brambory a cibuli. Já mám moc ráda tuto zdravější variantu doplněnou o zeleninu s batáty namísto brambor. Ideálně poslouží jako sytější víkendová snídaně nebo brunch. V USA se dá koupit tzv. breakfast sausage, což je kořeněné mleté maso. To je určitě možé nahradit mletým masem (krůtím, kuřecím, hovězím nebo vepřovým) a okořenit podle vašich chuťových preferencí.

Sweet potato hash - snídaňová směs s mletým masem, batáty a vejcem

Suroviny pro 1 osobu

Čeho Kolik
vejce slepičí střední, m 1 kus
olivový olej 2 lžičky
krůtí maso mleté 100 g
batáty, sladké brambory 150 g
cibule červená 0,25 kusu
žlutá paprika 0,3 kusu
červená paprika 0,3 kusu
žampion 1 kus
avokádo 0,25 kusu
cibulka jarní, sečka 0,5 hrsti
rajčata cherry 5 kusů

Postup přípravy

  1. Na pánvi si rozehřeji olej a orestuji mleté maso. Vidličkou se je snažím rozdělit na menší kousíčky. Poté přidám najemnou nakrájenou cibuli a na menší kostičky nakrájené batáty a a papriky. Chvíli zarestuji a přidám nakrájený žampion (ten lze samozřejmě vynechat). Směs osolím, opepřím (já jsem přidala i trochu chilli vloček) a zamíchám. Teď je třeba čekat než změknou batáty. Většinou směs podliji trochou vody a dusím několik minut pod pokličkou. Když mám zeleninu měkkou, trochu zvýším plamen a restuji do odpaření veškeré vody. Cílem je, aby zelenina (hlavně batáty) byly měkké a zároveň byly pořádně orestované, což jim dodá na chuti. Zároveň je nechci ale mít rozvařené na kaši. Ke konci si vedle na pánvi udělám na troše oleje volské oko. Směs posypu jarní cibulkou, přidám vejce a kus avokáda. Pokud máme, můžeme ke konci vaření přidat do směsi třeba i špenát.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů