Svíčková na smetaně pomalu pečená bez mouky
Na pomalu pečené maso u nás všichni pějí ódy a tak už maso nepeču prakticky jiným způsobem. Při pomalém pečení je výsledná chuť přímo pohádková, maso krásně měkoučké a má skvělou chuť.....Svíčkovou z časových důvodů většinou nenakládám, přesto je skvělá.
- 40m
- 4 porce
- středně obtížné
- Evropská
- Lchf, low carb
- Obědy a večeře
- Oslava
- Pečení
- Primal
- Slavnostní tabule
- Svatba
- Vaříme ze základu
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
hovězí maso zadní | 600 g |
mrkev | 300 g |
celer | 200 g |
cibule | 1 kus |
sůl | 1 lžička |
pepř černý celý | 10 kuliček |
jalovec, jalovčinky | 4 kusy |
bobkový list celý sušený | 3 listy |
slanina | 30 g |
smetana ke šlehání, šlehačka | 300 ml |
petržel kořenová | 100 g |
máslo přepuštěné, ghí | 30 g |
citrón | 1 kus |
Postup přípravy
-
Na svíčkovou jsem použila zadní hovězí maso, lepší variantou by byla pravá svíčková. Tu jsem však neměla. Do svíčkové dávám větší množství zeleniny, než je obvyklé, nebojte se toho, zelenina omáčku krásně zahustí a dá ji skvělou chuť:). Na ghí opečeme hovězí maso ze všech stran. Maso vyndáme z pekáče, ve výpeku opečeme nakrájenou slaninu a poté i nakrájenou zeleninu. Přidáme koření, do pekáče vrátíme maso a lehce podlijeme. Stačí, aby na dně pekáče bylo cca 1cm vývaru nebo jen vody.
-
Maso dáme do trouby a pečeme celou noc na 90st. - cca 12hodin. Poté zkontrolujeme množství šťávy v hrnci - případně trochu podlijeme. Nepodléváme ovšem zbytečně, stačí opět cca 1- 2cm šťávy na dně hrnce, teplotu zvýšíme na 140st a pečeme další 2 hodiny. Nakonec zvýšíme teplotu na 200 - 210st. a pečeme cca 20 minut bez pokličky. Při této teplotě již musíme maso hlídat s ohledem na výkon trouby , aby se nepřipálilo nebo příliš nevysušilo. Maso a zeleninu nechte lehce zezlátnout, vylepší se tím chuť výsledné omáčky.
-
Maso vyndáme z výpeku a zeleninu rozmixujeme. Omáčku trochu naředíme ( vývarem, vodou nebo mlékem - dle zvyklostí). Nakonec přidáme citronovou šťávu z půlky citronu, smetanu a dochutíme.
-
Druhou půlku citronu nakrájíme na 4 slabé plátky a požijeme na ozdobení. Přílohu si zvolte dle svých preferencí - knedlík, LC knedlík,....dobrou chuť
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů