Svěží dortík s borůvkovým želé - LC

Sladce nesladce

Příjemně nakyslý nízkosacharidový dezert, dobře vypadá i chutná. Dort jako dárek či pohoštění pro lowcarb návštěvu.

Svěží dortík s borůvkovým želé - LC

Suroviny pro 12 osob

Čeho Kolik
vajíčka 3 kusy
mandle mleté 20 g
xylitol 1 lžíce
kypřící prášek do pečiva 1 lžička
kakaový prášek, holandské kakao 1 lžíce
mascarpone 250 g
zakysaná smetana 150 g
tvaroh měkký tučný 250 g
xylitol 1 lžíce
želatina plátková 6 kusů
jahody 200 g
borůvky 200 g
agar 1 lžička

Postup přípravy

  1. Bílky vyšleháme dotuha, zašleháme do nich žloutky. Smícháme všechny suché přísady a opatrně je vmícháme. Směs nalijeme do formy(ideálně rozkládací) 20 cmvyložené pečícím papírem. Pečeme cca 25min na 170°C. Necháme vychladnout ve formě.

  2. Po vychladnutí odřízneme okraje od formy, rozevřeme a sloupneme pečící papír. Korpus opět zavřeme do formy. Strany pokud možno vyložíme folií. Jahody si překrojíme nebo nakrájíme na plátky a vyložíme s nimy strany.

  3. Plátky želatiny vložíme do kastrůlku a přidáme pět lžic vody, necháme deset minut bobtnat. Všechny zbylé suroviny vyšleháme dohromady. Nabobtnalou želatinu začneme pozvolna za stálého míchání zahřívat, dokud se norozpustí.

  4. Odstavíme a ihned vmícháme dvě lžíce krému a smícháme se zbylým krémem. Navrstvíme do formy k jahodám a dáme do ledničky.

  5. Borůvky si dáme do kastrůlku a začneme zahřívat, trochu rozmačkáme, případně podlijeme vodou. Můžeme přidat sladidlo. Než se začnou vařit přisypeme lžičku agaru, hned po vzejítí pěny odstavíme. Necháme trochu schladnout a vylijeme na dort. Necháme vychladit. Dobrou chuť!

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů