Švestkový kynutý koláč s mákem
Jedná se o tři za sebou stočené "klobásy" z těsta plněné mákem, které jsou proložené švestkami.
- 2h
- 8 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 8 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
hladká mouka pšeničná | 400 g |
máslo | 100 g |
mléko polotučné 1,5% tuku | 150 ml |
droždí kostka | 0,5 kusu |
cukr krystal | 60 g |
sůl | 1 špetka |
vajíčka | 1 kus |
vaječný žloutek | 1 kus |
mák mletý | 100 g |
mléko polotučné 1,5% tuku | 80 ml |
cukr krupice | 50 g |
povidla švestková | 50 g |
švestky | 200 g |
máslo | 1 lžíce |
Postup přípravy
-
cukr s mákem zalijeme vařícím mlékem a necháme vychladnout. Přidáme povidla, eventuálně trošku rumu.
-
Prosejte mouku se špetkou soli. Máslo rozpustíme (nesmí být horké). Droždí nadrobíme a zalijeme teplým mlékem. Necháme odpočinout a do kvasnic přidáme rozpuštěné máslo, vejce, žloutek a cukr. Postupně přidáváme mouku a řádně prohněteme. Vznikne měkké těsto, které se nelepí. Zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
-
Troubu vyhřejeme na 180 C (osvědčilo se mi o něco méně stupňů a péct pomaleji) Těsto vyválíme do obdélníku 30 cm na 40 cm, rozdělíme na tři díly. Každý plát potřeme makovou náplní a zavineme do "klobásy".
-
Tyto klobásy pak narovnáme do pečící formy za sebe do tvaru spirály. Necháváme mezi nimi mezery, aby bylo kam narovnat napůlené švestky. viz obr. Švestky posypeme cukrem krystalem. Pečeme do zlatohněda, pět minut před dopečením vytáhneme a potřeme rozpuštěným máslem.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů