Švestkový kynutý koláč s mákem

Crusty Corner

Jedná se o tři za sebou stočené "klobásy" z těsta plněné mákem, které jsou proložené švestkami.

Švestkový kynutý koláč s mákem

Suroviny pro 8 osob

Čeho Kolik
hladká mouka pšeničná 400 g
máslo 100 g
mléko polotučné 1,5% tuku 150 ml
droždí kostka 0,5 kusu
cukr krystal 60 g
sůl 1 špetka
vajíčka 1 kus
vaječný žloutek 1 kus
mák mletý 100 g
mléko polotučné 1,5% tuku 80 ml
cukr krupice 50 g
povidla švestková 50 g
švestky 200 g
máslo 1 lžíce

Postup přípravy

  1. cukr s mákem zalijeme vařícím mlékem a necháme vychladnout. Přidáme povidla, eventuálně trošku rumu.

  2. Prosejte mouku se špetkou soli. Máslo rozpustíme (nesmí být horké). Droždí nadrobíme a zalijeme teplým mlékem. Necháme odpočinout a do kvasnic přidáme rozpuštěné máslo, vejce, žloutek a cukr. Postupně přidáváme mouku a řádně prohněteme. Vznikne měkké těsto, které se nelepí. Zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.

  3. Troubu vyhřejeme na 180 C (osvědčilo se mi o něco méně stupňů a péct pomaleji) Těsto vyválíme do obdélníku 30 cm na 40 cm, rozdělíme na tři díly. Každý plát potřeme makovou náplní a zavineme do "klobásy".

  4. Tyto klobásy pak narovnáme do pečící formy za sebe do tvaru spirály. Necháváme mezi nimi mezery, aby bylo kam narovnat napůlené švestky. viz obr.  Švestky posypeme cukrem krystalem. Pečeme do zlatohněda, pět minut před dopečením vytáhneme a potřeme rozpuštěným máslem.

    Tyto klobásy pak narovnáme do pečící formy za sebe do tvaru spirály. Necháváme mezi nimi mezery, aby bylo kam narovnat napůlené švestky. viz obr. Švestky posypeme cukrem krystalem. Pečeme do zlatohněda, pět minut před dopečením vytáhneme a potřeme rozpuštěným máslem.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů