Jedná se o tři za sebou stočené "klobásy" z těsta plněné mákem, které jsou proložené švestkami.
- 2h
- 8 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
400 g |
400 g |
100 g |
100 g |
150 ml |
150 ml |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
60 g |
60 g |
1 špetka |
1 špetka |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
Náplň | |
100 g |
100 g |
80 ml |
80 ml |
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
200 g |
200 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
cukr s mákem zalijeme vařícím mlékem a necháme vychladnout. Přidáme povidla, eventuálně trošku rumu.
-
Prosejte mouku se špetkou soli. Máslo rozpustíme (nesmí být horké). Droždí nadrobíme a zalijeme teplým mlékem. Necháme odpočinout a do kvasnic přidáme rozpuštěné máslo, vejce, žloutek a cukr. Postupně přidáváme mouku a řádně prohněteme. Vznikne měkké těsto, které se nelepí. Zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
-
Troubu vyhřejeme na 180 C (osvědčilo se mi o něco méně stupňů a péct pomaleji)
Těsto vyválíme do obdélníku 30 cm na 40 cm, rozdělíme na tři díly. Každý plát potřeme makovou náplní a zavineme do "klobásy".
-
Tyto klobásy pak narovnáme do pečící formy za sebe do tvaru spirály. Necháváme mezi nimi mezery, aby bylo kam narovnat napůlené švestky. viz obr. Švestky posypeme cukrem krystalem. Pečeme do zlatohněda, pět minut před dopečením vytáhneme a potřeme rozpuštěným máslem.
Makronutrienty
67%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 219 kJ | 1 945 kJ |
Kalorická hodnota | 291 kcal | 465 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
39,7 g
12,5 g |
63,3 g
19,9 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,97 SVJ | 6,33 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12 g
5,19 g |
19,2 g
8,28 g |
Bílkoviny | 7,23 g | 11,5 g |
Sůl | 0,132 g | 0,21 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů