ŠVESTKOVÝ KOLÁČ
Oblíbený podzimní dezert v lowcarb verzi - stejně voňavý a chutný jako běžný.
- 1h
- 12 porcí
- středně obtížné
- Historické
- Lchf, low carb
- Mixér
- Moučníky a dezerty
- Pečení
- Posvícení
- Recepty po babičce
- Snídaně
- Vaření
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vajíčka | 7 kusů |
máslo čerstvé | 60 g |
mandle mleté | 230 g |
vanilkový extrakt | 0,5 lžičky |
xylitol | 2 lžíce |
mák mletý | 150 g |
smetana ke šlehání, šlehačka | 150 g |
xylitol | 1 lžíce |
citrón | 1 kus |
švestky | 350 g |
mouka z kešu ořechů | 100 g |
mandle mleté | 50 g |
máslo čerstvé | 40 g |
xylitol | 1 lžíce |
mandlové aroma, tresť | 1 lžička |
Postup přípravy
-
Suroviny na drobenku smícháme a dáme na chvíli do lednice. Smetanu s březovým cukrem přivedeme k varu a vmícháme mletý mák. Chvíli povaříme a dáme stranou. Nakonec ochutíme šťávou z citrónu. Švestky zbavíme pecky a připravíme si do misky. Troubu předehřejeme na 170-180°C. Formu vymažeme máslem a vysypeme jemně mletými mandlemi.
-
Vejce smícháme s březovým cukrem a vyšleháme do jemné pěny (cca 2 minuty) Metličkou jemně vmícháme rozpuštěné máslo, vanilkový extrakt a nakonec postupně přisypeme jemně mleté mandle. Těsto nalijeme do formy, lžíci sem tam přidáváme makovou náplň a navrch švěstky.
-
Posypeme připravenou drobenkou a pečeme 20min na připravenou teplotu. Poté jí snížíme na 160°C a pečeme dalších 20 min do zlatova. Upečené těsto poznáme tak, že do něj zapíchneme špejli po vyndání se na ní těsto nelepí. Respektujte zkušenosti s vlastní troubou.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů