Švestkový koláč kynutý

Michaela Rau

Švestkový koláč je prostě skvělý. Nejradši mám ten z hodně zralých švestek, který je díky nim krásně takový mazlavý - vláčný a šťavnatý. Někdy si ho vylepším tvarohem, oslazený natřu na těsto pod švestky, ale nejradši ho máme doma jenom takhle - kynuté těsto, švestky a drobenka.

Švestkový koláč kynutý

Suroviny pro 8 osob

Čeho Kolik
hladká mouka pšeničná 250 g
mléko polotučné 1,5% tuku 125 ml
vajíčka 1 kus
olej řepkový 6 lžic
cukr krupice 2 lžíce
sůl 1 špetka
droždí kostka 0,25 kusu
švestky 500 g
hrubá mouka pšeničná 25 g
cukr moučka 25 g
máslo 25 g
skořice mletá 0,5 lžičky

Postup přípravy

  1. - přípravu začněte těstem - droždí rozdrobte to mísy, promíchejte se 2 lžičkami cukru a nechte pár minut postát - droždí se vám zatím rozpustí na kašičku a budete tak mít jistotu, že vám těsto vykyne, ikdybyste náhodou použili studené mléko

  2. - k drožďové kaši přidejte ostatní suroviny a vypracujte vařečkou těsto - bude podobné spíš hustšímu litému těstu než klasickému kynutému

  3. - hotové těsto pomocí lžíce namočené ve studené vodě rozetřete na pečící papír - nebo si plech vymažte máslem - připravený plát na plechu zakryjte utěrkou a nechte 30 minut odpočívat

  4. - zatím si připravte drobenku - v míse prsty propracujete všechny suroviny - švestky opláchněte, osušte, rozpulte a vypeckujte - můžete použít klidně i mražené

  5. - troubu rozehřejte na 180 stupňů - rozpůlené švestky naskládejte hustě vedle sebe na odpočinuté těsto, pokud budou kyselejší, můžete je ještě na povrchu posypat krystalovým cukrem - zasypejte drobenkou a dejte péct na 180 stupňů asi na 30 minut

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů