Švestkový koláč kynutý
Švestkový koláč je prostě skvělý. Nejradši mám ten z hodně zralých švestek, který je díky nim krásně takový mazlavý - vláčný a šťavnatý. Někdy si ho vylepším tvarohem, oslazený natřu na těsto pod švestky, ale nejradši ho máme doma jenom takhle - kynuté těsto, švestky a drobenka.
- 1h:15m
- 8 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 8 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
hladká mouka pšeničná | 250 g |
mléko polotučné 1,5% tuku | 125 ml |
vajíčka | 1 kus |
olej řepkový | 6 lžic |
cukr krupice | 2 lžíce |
sůl | 1 špetka |
droždí kostka | 0,25 kusu |
švestky | 500 g |
hrubá mouka pšeničná | 25 g |
cukr moučka | 25 g |
máslo | 25 g |
skořice mletá | 0,5 lžičky |
Postup přípravy
-
- přípravu začněte těstem - droždí rozdrobte to mísy, promíchejte se 2 lžičkami cukru a nechte pár minut postát - droždí se vám zatím rozpustí na kašičku a budete tak mít jistotu, že vám těsto vykyne, ikdybyste náhodou použili studené mléko
-
- k drožďové kaši přidejte ostatní suroviny a vypracujte vařečkou těsto - bude podobné spíš hustšímu litému těstu než klasickému kynutému
-
- hotové těsto pomocí lžíce namočené ve studené vodě rozetřete na pečící papír - nebo si plech vymažte máslem - připravený plát na plechu zakryjte utěrkou a nechte 30 minut odpočívat
-
- zatím si připravte drobenku - v míse prsty propracujete všechny suroviny - švestky opláchněte, osušte, rozpulte a vypeckujte - můžete použít klidně i mražené
-
- troubu rozehřejte na 180 stupňů - rozpůlené švestky naskládejte hustě vedle sebe na odpočinuté těsto, pokud budou kyselejší, můžete je ještě na povrchu posypat krystalovým cukrem - zasypejte drobenkou a dejte péct na 180 stupňů asi na 30 minut
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů