Švestkový koláč kynutý

Michaela Rau

Účastní se soutěže: Spolu u stolu

Švestkový koláč kynutý

Švestkový koláč je prostě skvělý. Nejradši mám ten z hodně zralých švestek, který je díky nim krásně takový mazlavý - vláčný a šťavnatý. Někdy si ho vylepším tvarohem, oslazený natřu na těsto pod švestky, ale nejradši ho máme doma jenom takhle - kynuté těsto, švestky a drobenka.

Postup přípravy

  1. - přípravu začněte těstem - droždí rozdrobte to mísy, promíchejte se 2 lžičkami cukru a nechte pár minut postát - droždí se vám zatím rozpustí na kašičku a budete tak mít jistotu, že vám těsto vykyne, ikdybyste náhodou použili studené mléko

  2. - k drožďové kaši přidejte ostatní suroviny a vypracujte vařečkou těsto - bude podobné spíš hustšímu litému těstu než klasickému kynutému

  3. - hotové těsto pomocí lžíce namočené ve studené vodě rozetřete na pečící papír - nebo si plech vymažte máslem

    - připravený plát na plechu zakryjte utěrkou a nechte 30 minut odpočívat

  4. - zatím si připravte drobenku - v míse prsty propracujete všechny suroviny

    - švestky opláchněte, osušte, rozpulte a vypeckujte - můžete použít klidně i mražené

  5. - troubu rozehřejte na 180 stupňů

    - rozpůlené švestky naskládejte hustě vedle sebe na odpočinuté těsto, pokud budou kyselejší, můžete je ještě na povrchu posypat krystalovým cukrem

    - zasypejte drobenkou a dejte péct na 180 stupňů asi na 30 minut

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte