Oblíbený podzimní dezert v lowcarb verzi - stejně voňavý a chutný jako běžný.
- 1h
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto 30 cm | |
---|---|
7 kusů |
7 kusů |
rozpuštěného másla (nesmí být horké) 60 g |
60 g |
prosít přes sítko 230 g |
230 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
2 lžíce |
2 lžíce |
Náplň | |
150 g |
150 g |
150 g |
150 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 kus |
1 kus |
350 g |
350 g |
Drobenka | |
100 g |
100 g |
50 g |
50 g |
40 g |
40 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Suroviny na drobenku smícháme a dáme na chvíli do lednice.
Smetanu s březovým cukrem přivedeme k varu a vmícháme mletý mák. Chvíli povaříme a dáme stranou. Nakonec ochutíme šťávou z citrónu.
Švestky zbavíme pecky a připravíme si do misky.
Troubu předehřejeme na 170-180°C.
Formu vymažeme máslem a vysypeme jemně mletými mandlemi.
-
Vejce smícháme s březovým cukrem a vyšleháme do jemné pěny (cca 2 minuty)
Metličkou jemně vmícháme rozpuštěné máslo, vanilkový extrakt a nakonec postupně přisypeme jemně mleté mandle.
Těsto nalijeme do formy, lžíci sem tam přidáváme makovou náplň a navrch švěstky.
-
Posypeme připravenou drobenkou a pečeme 20min na připravenou teplotu. Poté jí snížíme na 160°C a pečeme dalších 20 min do zlatova. Upečené těsto poznáme tak, že do něj zapíchneme špejli po vyndání se na ní těsto nelepí. Respektujte zkušenosti s vlastní troubou.
Makronutrienty
28%
19%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 301 kJ | 1 374 kJ |
Kalorická hodnota | 311 kcal | 328 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
14,1 g
3,9 g |
14,9 g
4,11 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,41 SVJ | 1,49 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
25,8 g
7,43 g |
27,3 g
7,85 g |
Bílkoviny | 9,56 g | 10,1 g |
Sůl | 0,112 g | 0,118 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů