Rychlý a jednoduchý dezert, ideálně po jídle plném bílkovin a zeleniny. A nebo pokud chcete skvělou zdravou sladkou snídani či svačinu, stačí si ke crumblu dát pořádnou porci řeckého jogurtu, tvarohu nebo cottage sýra.
- 45m
- 6 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
vypeckované 600 g |
600 g |
75 g |
75 g |
mouka mandlová z mandlových jader 150 g |
150 g |
1,5 lžíce 12 g |
12 g |
cejlonská 0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
najemno nastrouhaná, z chemicky neošetřeného plodu 0,25 lžičky |
0,25 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Troubu předehřejte na 175 °C. Menší koláčovou formu nebo pekáček vymažte 15 g másla.
-
Švestky nakrájejte na čtvrtiny a promíchejte je se skořicí, pomerančovou kůrou a špetkou soli. Chcete-li, můžete přidat i trošku xylitolu, erythritolu či steviol-glykosidů.
-
Mezi prsty promněte 60 g másla s mandlovou a kokosovou moukou, aby vznikla drobenka. Do vymazaného pekáčku naskládejte švestky, posypejte je drobenkou a dejte na přibližně 30 až 35 minut péct. Švestkový crumble podávejte teplý.
Makronutrienty
36%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 880 kJ | 1 232 kJ |
Kalorická hodnota | 210 kcal | 295 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
11,9 g
8 g |
16,7 g
11,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,19 SVJ | 1,67 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
17,1 g
5,45 g |
24 g
7,63 g |
Bílkoviny | 4,5 g | 6,3 g |
Sůl | 0,144 g | 0,202 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 10. Hořčice a výrobky z ní
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů