Švestkové buchty s makem - Honzovky
Tenhle recept na buchty je jedním z receptů z ohmataných sešitků po babičce. Buchty jsou naplněné buchtami a makem - je to parádní kombinace, která skvěle chutná.
- 2h
- 20 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 20 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
hladká mouka pšeničná | 500 g |
cukr krystal | 3 lžíce |
vepřové sádlo | 50 g |
vejce slepičí střední, m | 1 kus |
mléko polotučné 1,5% tuku | 1 hrnek |
vanilkový extrakt | 1 lžíce |
citronová kůra sušená mletá | 0,5 lžičky |
sůl | 1 špetka |
droždí kostka | 1 kus |
švestky | 18 kusů |
mák | 120 g |
mléko polotučné 1,5% tuku | 150 ml |
skořice mletá | 1 špetka |
badyán mletý | 1 špetka |
rum (originál tuzemský) | 1 lžíce |
máslo čerstvé | 2 oříšky |
olej | 1 lžíce |
Postup přípravy
-
Nejdříve si necháme vzejít kvásek. Mléko ohřejeme na teplotu těla, rozdrobíme do něj droždí a přidáme špetku cukru. Než kvásek vzejde, trvá to asi patnáct minut. Ke kvásku pak přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Babička ho tloukla v míse třeba tři čtvvrtě hodiny - nebojte se tedy pustit robota a nechat těsto pořádně a dlouho propracovat hnětacím hákem. Pak zakryjte utěrkou a znovu nechte těsto na Honzovky kynout - tentokrát 60 - 90 minut.
-
Mezitím svařte mák s mlékem a kořením, dokud nevznikne hustá kaše. Nechte vychladnout. Švestky rozdělte na poloviny a vyberte pecky.
-
Na pomoučeném válu rozválejte těsto a rozdělte na 12 obdélníčků. Do každého dejte díl maku a švestek, co se vejde - vychází nám to 1,5 švestky na buchtu:) Honzovky skládejte pěkně vedle sebe na vymaštěný plech. Okraj každé buchty ještě pomašlujte olejem nebo poválejte ve vymazaném pekáčku. Buchty se vám pak budou lépe rozdělovat. Zakryjte a nechte ještě čtvrt hodiny kynout.
-
Pečte v troubě vyhřáté na 200°C asi 25 - 35 minut dozlatova. Jakmile jsou buchty hotové, ještě horké je potřete rozpuštěným máslem s rumem. Není to povinné, ale rozhodně je to vynikající. Ještě teplé pocukrujte. Recept máme vyzkoušený také s nahrazením třetiny hladké mouky za špaldovou.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů