Tenhle recept na buchty je jedním z receptů z ohmataných sešitků po babičce. Buchty jsou naplněné buchtami a makem - je to parádní kombinace, která skvěle chutná.
- 2h
- 20 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Na těsto: | |
---|---|
500 g |
500 g |
3 lžíce |
3 lžíce |
50 g |
50 g |
1 kus |
1 kus |
1 hrnek |
1 hrnek |
1 lžíce |
1 lžíce |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
1 kus |
1 kus |
Na náplň: | |
18 kusů |
18 kusů |
120 g |
120 g |
150 ml |
150 ml |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
Na potření | |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 oříšky |
2 oříšky |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Nejdříve si necháme vzejít kvásek. Mléko ohřejeme na teplotu těla, rozdrobíme do něj droždí a přidáme špetku cukru. Než kvásek vzejde, trvá to asi patnáct minut.
Ke kvásku pak přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Babička ho tloukla v míse třeba tři čtvvrtě hodiny - nebojte se tedy pustit robota a nechat těsto pořádně a dlouho propracovat hnětacím hákem. Pak zakryjte utěrkou a znovu nechte těsto na Honzovky kynout - tentokrát 60 - 90 minut.
-
Mezitím svařte mák s mlékem a kořením, dokud nevznikne hustá kaše. Nechte vychladnout. Švestky rozdělte na poloviny a vyberte pecky.
-
Na pomoučeném válu rozválejte těsto a rozdělte na 12 obdélníčků. Do každého dejte díl maku a švestek, co se vejde - vychází nám to 1,5 švestky na buchtu:) Honzovky skládejte pěkně vedle sebe na vymaštěný plech. Okraj každé buchty ještě pomašlujte olejem nebo poválejte ve vymazaném pekáčku. Buchty se vám pak budou lépe rozdělovat. Zakryjte a nechte ještě čtvrt hodiny kynout.
-
Pečte v troubě vyhřáté na 200°C asi 25 - 35 minut dozlatova.
Jakmile jsou buchty hotové, ještě horké je potřete rozpuštěným máslem s rumem. Není to povinné, ale rozhodně je to vynikající. Ještě teplé pocukrujte.
Recept máme vyzkoušený také s nahrazením třetiny hladké mouky za špaldovou.
Makronutrienty
67%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 053 kJ | 797 kJ |
Kalorická hodnota | 252 kcal | 190 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
34,2 g
7,05 g |
25,9 g
5,34 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,42 SVJ | 2,59 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,2 g
2,84 g |
7,69 g
2,15 g |
Bílkoviny | 6,6 g | 5 g |
Sůl | 0,104 g | 0,078 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů