Švestkové buchty s makem - Honzovky

Jídelní plán

Švestkové buchty s makem - Honzovky

Tenhle recept na buchty je jedním z receptů z ohmataných sešitků po babičce. Buchty jsou naplněné buchtami a makem - je to parádní kombinace, která skvěle chutná.

Postup přípravy

  1. Nejdříve si necháme vzejít kvásek. Mléko ohřejeme na teplotu těla, rozdrobíme do něj droždí a přidáme špetku cukru. Než kvásek vzejde, trvá to asi patnáct minut.

    Ke kvásku pak přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Babička ho tloukla v míse třeba tři čtvvrtě hodiny - nebojte se tedy pustit robota a nechat těsto pořádně a dlouho propracovat hnětacím hákem. Pak zakryjte utěrkou a znovu nechte těsto na Honzovky kynout - tentokrát 60 - 90 minut.

  2. Mezitím svařte mák s mlékem a kořením, dokud nevznikne hustá kaše. Nechte vychladnout. Švestky rozdělte na poloviny a vyberte pecky.

  3. Na pomoučeném válu rozválejte těsto a rozdělte na 12 obdélníčků. Do každého dejte díl maku a švestek, co se vejde - vychází nám to 1,5 švestky na buchtu:) Honzovky skládejte pěkně vedle sebe na vymaštěný plech. Okraj každé buchty ještě pomašlujte olejem nebo poválejte ve vymazaném pekáčku. Buchty se vám pak budou lépe rozdělovat. Zakryjte a nechte ještě čtvrt hodiny kynout.

  4. Pečte v troubě vyhřáté na 200°C asi 25 - 35 minut dozlatova.

    Jakmile jsou buchty hotové, ještě horké je potřete rozpuštěným máslem s rumem. Není to povinné, ale rozhodně je to vynikající. Ještě teplé pocukrujte.

    Recept máme vyzkoušený také s nahrazením třetiny hladké mouky za špaldovou.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte