Švédský mandlový dort s čokoládou

Sladce nesladce

Švédský mandlový dort s čokoládou

Tento dort zná většina lidí z řetězce IKEA.

Recept už jsem měla dlouho a jelikož je přirozeně bezlepkový, stačilo vyměnit cukr za sladidlo. Tato varianta je navíc s čokoládou.

Více mých receptů najdete v mých nízkosacharidových kuchařkách ????

https://www.sladcenesladce.cz/

Postup přípravy

  1. Pokud nemáme mleté mandle, připravíme si celé, neloupané mandle.

    Nameleme je na jemno, nebo rozsekáme v robotu.

    Připravíme si dva plechy na pečení s pečícím papírem. Z rubové strany na papír tužkou vyznačíme kola o průměru cca 25 cm a papír otočíme zpět.

  2. Bílky dáme do mísy a začneme je šlehat. Až budou tvořit pěnu, postupně přidáme sladidlo.

    Bílky musí být vyšlehané do tuha.

    Přisypeme k nim namleté mandle a opatrně, ale důkladně, je spolu promícháme.

    Těsto si rozdělíme napůl do obou vyznačených kruhů.

    Troubu rozehřejeme na 170°C.

  3. Těsto rozetřeme do kulata pomocí stěrky nebo špachtle.

    Nevadí, že bude hmota překrývat vyznačený kruh, korpusy pak můžeme trochu oříznout.

    Každou placku pak pečeme v troubě asi 20 minut, až bude zlatavá.

  4. Mezitím si připravíme základ krému. Do kastrůlku dáme sladidlo a přidáme k němu smetanu.

    Pro vůni můžeme přidat i dvě až tři lžíce nějakého mandlového alkoholu.

    Kastrůlek se smetanou a sladidlem dáme na sporák a zahříváme, až se všechen cukr rozpustí. Necháme ho na mírném ohni a do směsi zašleháme žloutky. Pomalu zahříváme do zhoustnutí, směs by se ale neměla začít vařit, aby se žloutky nesrazily.

  5. Zahuštěnou žloutkovou směs dáme do misky. Pokud by se stalo, že směs není úplně hladká a přeci jen se mohly žloutky trochu srazit, propasírujeme vše do misky přes síto. Na vrch položíme potravinovou fólii, aby se nevytvořil škraloup a dáme vychladit.

  6. Upečené vychladlé korpusy zarovnáme.

    Změklé máslo utřeme do pěny a postupně k němu po troškách přidáme vychladlý žloutkový krém. Vyšleháme společně dohladka.

    Polovinu naneseme na první korpus, přiklopíme druhým a obmažeme druhou polovinou krému. Dáme chladit.

  7. Ve smetaně rozpustíme sladidlo a sušené mléko, zahřejeme ji a nalameme fo či čokoládu. Vymícháme dohladka a nakonec vmícháme pražené mandle. Celý dort polevou obmažeme.

    Více mých receptů najdete v mých nízkosacharidových kuchařkách ????

    https://www.sladcenesladce.cz/

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte