Svatomartinské ořechové rohlíčky - LC

Oli

Typický svatomartinský moučník, i v lowcarb úpravě skvělý a lákavý! Děkujeme Haně Vaculíkové za krásný recept :)

Svatomartinské ořechové rohlíčky - LC

Suroviny pro 32 osob

Čeho Kolik
mandlová mouka 250 g
máslo čerstvé 125 g
zakysaná smetana 90 g
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 1 lžička
guarová guma 0,5 lžičky
sůl 1 špetka
ořechy vlašské mleté 60 g
xylitol 10 g
mléko polotučné 1,5% tuku 20 ml
rum (originál tuzemský) 2 lžíce
skořice mletá 1 špetka
vaječný žloutek 1 kus
xylitol 2 lžíce
vanilka lusk mletá 0,2 lžičky

Postup přípravy

  1. Z mouky, změklého másla (125 g), kysané smetany (90 g) a špetky soli vypracujte rukama hladké těsto. Zabalte ho do sáčku či fólie a nechte v lednici asi půl hodiny ztuhnout.

  2. Mezitím si namelte či rozmixujte ořechy (případně kupte již mleté), v rendlíku je smíchejte s xylitolem, rumem, skořicí a mlékem – to dávejte postupně, některé ořechy pijí víc jiné míň, a jen pár minut za stálého míchání povařte. Nechte vychladnout, náplň ještě zpevní. Hmota musí být pevná ne řídká.

  3. Těsto rozdělte na 4 díly, z každého vytvarujte kuličku, kterou mezi pečícími papíry rozválejte na asi 1 mm tenké kolo (raději tenčí, tlustší se špatně rolují a těsto se láme). Pak vrchní papír sloupněte, položte ho zpátky na těsto a to otočte tak aby byl horní papír vespod pod těstem a teď sloupněte ten papír, co byl původně vespod. Pak kolo rozřízněte jako koláč na 8 dílů. Na širší část dejte poměrnou část náplně a zarolujte ke středu k tenké části. Rukama ještě zahněte a zpevněte konce, aby náplň nevytékala.

  4. Klaďte na pečicí papír, potírejte rozšlehaným vejcem a pečte asi 20 minut při 180 - 200°C dozlatova. Podle toho jak Vám peče trouba. Na závěr posypejte moučkovým xylitolem s vanilkou

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů