Svatomartinské ořechové rohlíčky - LC
Typický svatomartinský moučník, i v lowcarb úpravě skvělý a lákavý! Děkujeme Haně Vaculíkové za krásný recept :)
- 1h:10m
- 32 porcí
- středně obtížné
- Cukroví
- Historické
- Lchf, low carb
- Moučníky a dezerty
- Oslava
- Pečení
- Posvícení
- Recepty po babičce
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 32 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
mandlová mouka | 250 g |
máslo čerstvé | 125 g |
zakysaná smetana | 90 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů | 1 lžička |
guarová guma | 0,5 lžičky |
sůl | 1 špetka |
ořechy vlašské mleté | 60 g |
xylitol | 10 g |
mléko polotučné 1,5% tuku | 20 ml |
rum (originál tuzemský) | 2 lžíce |
skořice mletá | 1 špetka |
vaječný žloutek | 1 kus |
xylitol | 2 lžíce |
vanilka lusk mletá | 0,2 lžičky |
Postup přípravy
-
Z mouky, změklého másla (125 g), kysané smetany (90 g) a špetky soli vypracujte rukama hladké těsto. Zabalte ho do sáčku či fólie a nechte v lednici asi půl hodiny ztuhnout.
-
Mezitím si namelte či rozmixujte ořechy (případně kupte již mleté), v rendlíku je smíchejte s xylitolem, rumem, skořicí a mlékem – to dávejte postupně, některé ořechy pijí víc jiné míň, a jen pár minut za stálého míchání povařte. Nechte vychladnout, náplň ještě zpevní. Hmota musí být pevná ne řídká.
-
Těsto rozdělte na 4 díly, z každého vytvarujte kuličku, kterou mezi pečícími papíry rozválejte na asi 1 mm tenké kolo (raději tenčí, tlustší se špatně rolují a těsto se láme). Pak vrchní papír sloupněte, položte ho zpátky na těsto a to otočte tak aby byl horní papír vespod pod těstem a teď sloupněte ten papír, co byl původně vespod. Pak kolo rozřízněte jako koláč na 8 dílů. Na širší část dejte poměrnou část náplně a zarolujte ke středu k tenké části. Rukama ještě zahněte a zpevněte konce, aby náplň nevytékala.
-
Klaďte na pečicí papír, potírejte rozšlehaným vejcem a pečte asi 20 minut při 180 - 200°C dozlatova. Podle toho jak Vám peče trouba. Na závěr posypejte moučkovým xylitolem s vanilkou
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů