V době adventu pak do náplně přidávám i koření do perníčků, které nejen samotný koláč, ale i celý byt provoní vůní skořice, hřebíčku, fenyklu a dalšího koření. Letos jsem se rozhodla přidat i kousky slazených datlí, které k tomuto období taktéž patří a skvěle se s pečenými jablky doplňují.
- 2h
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
300 g |
300 g |
180 g |
180 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
4 lžíce |
4 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
Náplň | |
6 kusů |
6 kusů |
60 g |
60 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
kořenicí směs perníkové koření 1 lžička |
1 lžička |
Na potření | |
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Nejprve si připravíme těsto. Mouku prosejeme, přidáme do ní cukr, špetku soli, nastrouhanou citrónovou kůru a kousky změklého másla. Pozor máslo nesmí být rozpuštěné. Pomocí prstů zpracováváme tak, že se nám tvoří jako by drobenka. Na konec pak přidáme 3-4 lžíce studené vody a vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinové fólie a dáme na 1 hodinu do lednice.
-
Nejprve si připravíme těsto. Mouku prosejeme, přidáme do ní cukr, špetku soli, nastrouhanou citrónovou kůru a kousky změklého másla. Pozor máslo nesmí být rozpuštěné. Pomocí prstů zpracováváme tak, že se nám tvoří jako by drobenka. Na konec pak přidáme 3-4 lžíce studené vody a vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinové fólie a dáme na 1 hodinu do lednice.
-
Nejprve si připravíme těsto. Mouku prosejeme, přidáme do ní cukr, špetku soli, nastrouhanou citrónovou kůru a kousky změklého másla. Pozor máslo nesmí být rozpuštěné. Pomocí prstů zpracováváme tak, že se nám tvoří jako by drobenka. Na konec pak přidáme 3-4 lžíce studené vody a vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinové fólie a dáme na 1 hodinu do lednice.
-
Celý páj pak potřeme rozšlehaným žloutkem s mlékem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na cca 45 minut.
Makronutrienty
67%
7%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 820 kJ | 1 104 kJ |
Kalorická hodnota | 196 kcal | 264 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
26 g
5,55 g |
35 g
7,48 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,6 SVJ | 3,5 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,92 g
5,87 g |
13,4 g
7,9 g |
Bílkoviny | 2,74 g | 3,69 g |
Sůl | 0,133 g | 0,179 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů