SUŠENÉ MASO

Danula

Jasně, že v ten poslední slavnostní večer roku na stole nechybělo ani "hafo" chlebíčků a nejrůznějších chuťovek, ani haldy chipsů, buráků a jiných slaných "křoupadel", skvěly se tam i naše oblíbené tortilové rolády, rybí závitky a cibulový koláč. Ale tohle byl můj "zlatý hřeb" a já jsem, s chvějícím se srdcem, čekala na odezvy...

SUŠENÉ MASO

Suroviny pro 50 osob

Čeho Kolik
vepřová pečeně bez kosti 2 kg
sůl hrubá 450 g
koriandr mletý 2 lžičky
tymián sušený 2 lžičky
rozmarýn sušený 2 g
bobkový list mletý 1 lžička
kořenicí směs na gyros a kebab 2 lžičky

Postup přípravy

  1. Maso očistíme a zbavíme tuku, opláchneme ve studené vodě a osušíme. V misce smícháme sůl s kořením a touto směsí maso ze všech stran obalíme, vložíme do uzavíratelné nádoby a uložíme do lednice, kde necháme maso dva dny odpočívat. Dvakrát za den jednotlivé kusy otočíme.

  2. Po dvou dnech maso důkladně opláchneme pod tekoucí studenou vodou, osušíme a opět ze všech stran okořeníme, tentokrát už do kořenící směsi nedáváme sůl a množství koření o trochu snížíme (asi o jednu třetinu). Maso omotáme gázou a zajistíme gumičkami a uložíme do lednice, tentokrát už volně bez nádoby. Dvakrát denně balíčky otočíme. V lednici necháme uležet 2 týdny.

  3. Poté můžeme degustovat. Krájíme ostrým nožem na velmi tenké plátky.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů