SUŠENÉ MASO
Jasně, že v ten poslední slavnostní večer roku na stole nechybělo ani "hafo" chlebíčků a nejrůznějších chuťovek, ani haldy chipsů, buráků a jiných slaných "křoupadel", skvěly se tam i naše oblíbené tortilové rolády, rybí závitky a cibulový koláč. Ale tohle byl můj "zlatý hřeb" a já jsem, s chvějícím se srdcem, čekala na odezvy...
- 10h
- 50 porcí
- středně obtížné
- Evropská
- Historické
- Chuťovky a kanapky
- Lchf, low carb
- Mražení a chlazení
- Paleo
- Primal
- Předkrmy
- Silvestr
- Slavnostní tabule
- Sušení
- Whole30
Suroviny pro 50 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vepřová pečeně bez kosti | 2 kg |
sůl hrubá | 450 g |
koriandr mletý | 2 lžičky |
tymián sušený | 2 lžičky |
rozmarýn sušený | 2 g |
bobkový list mletý | 1 lžička |
kořenicí směs na gyros a kebab | 2 lžičky |
Postup přípravy
-
Maso očistíme a zbavíme tuku, opláchneme ve studené vodě a osušíme. V misce smícháme sůl s kořením a touto směsí maso ze všech stran obalíme, vložíme do uzavíratelné nádoby a uložíme do lednice, kde necháme maso dva dny odpočívat. Dvakrát za den jednotlivé kusy otočíme.
-
Po dvou dnech maso důkladně opláchneme pod tekoucí studenou vodou, osušíme a opět ze všech stran okořeníme, tentokrát už do kořenící směsi nedáváme sůl a množství koření o trochu snížíme (asi o jednu třetinu). Maso omotáme gázou a zajistíme gumičkami a uložíme do lednice, tentokrát už volně bez nádoby. Dvakrát denně balíčky otočíme. V lednici necháme uležet 2 týdny.
-
Poté můžeme degustovat. Krájíme ostrým nožem na velmi tenké plátky.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů