Štrůdl bez lepku, laktózy a vajec

Radka

www.bezlepkovamatka.cz Jedno těsto na štrůdl a spousta náplní. Z tohoto množství utvoříte 2-3 nohavice skvělého štrůdl, které můžete plnit na sladko a klasicky jablíčky, tvarohem, mákem s višněmi apod. a na slano třeba zelím a slaninkou, špenátem a ricottou či toffu a za mě úplně nejlepší kombinace, kterou jste mohli ochutnat i na autogramiádě kuchařek v Letňanech - rajčatová passata, okapaný tuňák, červená cibule, černé olivky a uvařený na plátky nakrájený brambor, okořenit bazalkou, tymiánem solí a pepřem.

Štrůdl bez lepku, laktózy a vajec

Suroviny pro 14 osob

Čeho Kolik
bezlepková mouka, libovolná 450 g
vláknina psyllium, jitrocelová 1 lžíce
guma xantanová 1 lžička
olej řepkový 250 ml
jogurt bílý, rostlinná alternativa 250 g
sůl 1 špetka
citronová šťáva, čerstvá 2 lžíce
cukr krupice 3 lžíce
kokosový olej 1 lžíce
ovesné vločky jemné 3 hrsti
jablka 700 g
citronová šťáva, čerstvá 1 lžíce
cukr vanilkový 1 kus
vepřové sádlo 2 lžíce
voda vařící 2 lžíce

Postup přípravy

  1. Sypké části smícháme v míse, přistrouháme studený tuk a přidáme studený jogurt, nabobtnalé psyllium, citrónovou šťávu. Vše pořádně propracujeme v hladké těsto, které necháme v lednici odpočinout zabalené v potravinářské foli cca 2 hodiny.

  2. Po zatažení těsta ho vyndáme z lednice a necháme cca 30 minut trochu povolit při pokojové teplotě Na jablečnou karamelovou směs do štrůdlu si dáme do kastrůlku tři lžíce krupicového cukru a necháme volně rozehřát - zkaramelizovat. Přidáme tuk a mícháme až se s cukrem rozpustí, do "nemléčného karamelu" vsypeme bezlepkové vločky a skořici a za stálého míchání necháme spojit a opražit cca 2 minuty. Necháme vychladnout. Oloupeme a okrájíme si jablíčka a pokapeme citrónovou šťávou, aby nezhnědla.

  3. Těsto rozdělíme na dvě poloviny - na dva štrůdly (můžeme i tři malé). Na lehce pomoučeném pečícím papíru rozválíme. (Aby papír neklouzal, dáme si pod něj vál nebo posypeme plochu moukou a podložíme utěrkou). Tloušťka těsta by měla být cca 0,5 cm, zařízneme do obdélníku (zbytky využijeme na ozdoby nebo tyčinky). Na obdélník těsta rozprostřeme polovinu karamelových vloček, na ně polovinu jablíček, přidáme vanilkový cukr.

  4. Okraje potřeme sádlem s vodou, zahrneme dovnitř cca 1 cm ze všech stran a pomocí delší strany papíru zavineme těsto do štrůdlu. Opatrně přitiskneme okraje, vložíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme tukem s vodou a dozdobíme vykrojenými tvary, ty opět potřeme, několikrát nařízneme na povrchu. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 30-35 minut.

  5. Na tyčinky stačí těsto rozválet n 0,5 cm placku a nařezat na tyčinky, které potřeme tukem s horkou vodou, posypeme kmínem a solí nebo posekanou slaninou a paprikou, mákem, kdo může sýrem apod...

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů