www.bezlepkovamatka.cz
Jedno těsto na štrůdl a spousta náplní. Z tohoto množství utvoříte 2-3 nohavice skvělého štrůdl, které můžete plnit na sladko a klasicky jablíčky, tvarohem, mákem s višněmi apod. a na slano třeba zelím a slaninkou, špenátem a ricottou či toffu a za mě úplně nejlepší kombinace, kterou jste mohli ochutnat i na autogramiádě kuchařek v Letňanech - rajčatová passata, okapaný tuňák, červená cibule, černé olivky a uvařený na plátky nakrájený brambor, okořenit bazalkou, tymiánem solí a pepřem.
- 1h
- 14 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
450 g |
450 g |
vláknina psyllium, jitrocelová rozpustit hodinu předem v 50 ml vody 1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
250 ml |
250 ml |
jogurt bílý, rostlinná alternativa 250 g |
250 g |
1 špetka |
1 špetka |
2 lžíce |
2 lžíce |
Náplň | |
3 lžíce |
3 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
bezlepkové! 3 hrsti |
3 hrsti |
700 g |
700 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 kus |
1 kus |
Na potření | |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Sypké části smícháme v míse, přistrouháme studený tuk a přidáme studený jogurt, nabobtnalé psyllium, citrónovou šťávu. Vše pořádně propracujeme v hladké těsto, které necháme v lednici odpočinout zabalené v potravinářské foli cca 2 hodiny.
-
Po zatažení těsta ho vyndáme z lednice a necháme cca 30 minut trochu povolit při pokojové teplotě Na jablečnou karamelovou směs do štrůdlu si dáme do kastrůlku tři lžíce krupicového cukru a necháme volně rozehřát - zkaramelizovat. Přidáme tuk a mícháme až se s cukrem rozpustí, do "nemléčného karamelu" vsypeme bezlepkové vločky a skořici a za stálého míchání necháme spojit a opražit cca 2 minuty. Necháme vychladnout. Oloupeme a okrájíme si jablíčka a pokapeme citrónovou šťávou, aby nezhnědla.
-
Těsto rozdělíme na dvě poloviny - na dva štrůdly (můžeme i tři malé). Na lehce pomoučeném pečícím papíru rozválíme. (Aby papír neklouzal, dáme si pod něj vál nebo posypeme plochu moukou a podložíme utěrkou). Tloušťka těsta by měla být cca 0,5 cm, zařízneme do obdélníku (zbytky využijeme na ozdoby nebo tyčinky). Na obdélník těsta rozprostřeme polovinu karamelových vloček, na ně polovinu jablíček, přidáme vanilkový cukr.
-
Okraje potřeme sádlem s vodou, zahrneme dovnitř cca 1 cm ze všech stran a pomocí delší strany papíru zavineme těsto do štrůdlu. Opatrně přitiskneme okraje, vložíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme tukem s vodou a dozdobíme vykrojenými tvary, ty opět potřeme, několikrát nařízneme na povrchu. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 30-35 minut.
-
Na tyčinky stačí těsto rozválet n 0,5 cm placku a nařezat na tyčinky, které potřeme tukem s horkou vodou, posypeme kmínem a solí nebo posekanou slaninou a paprikou, mákem, kdo může sýrem apod...
Makronutrienty
46%
5%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 589 kJ | 1 796 kJ |
Kalorická hodnota | 380 kcal | 429 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
28,2 g
5,23 g |
31,9 g
5,91 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,82 SVJ | 3,19 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
30,1 g
2,36 g |
34 g
2,67 g |
Bílkoviny | 3,26 g | 3,68 g |
Sůl | 0,146 g | 0,165 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů